Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79

bağlamayacağını ilan etmişti. 19 Ağustos 1920’de Mecliste alınan kararla Sevr Antlaşması’na imza atanların vatan haini olduğu ilan edildi. Mustafa Kemal, Sevr’i Türkler için yüzyıllardan beri hazırlanan büyük bir suikast olarak görmekteydi. Antlaşmayı imzalayan Damat Ferit Paşa Hükûmeti, 17 Ekim 1920’de istifa etmek zorunda kaldı. Yerine Anadolu’yla daha ılımlı ilişkiler kurabilecek Tevfik Paşa Hükûmeti geçti.

Fransa’da yayın yapan Le Temps (Lö Temps) gazetesi, “Bir Türk sulh antlaşması hazırlandı. Fakat bunu imzalayacak olan kimlerdir? Ordusu, hükümet otoritesi bulunmayan, sadrazam unvanı taşıyan Damat Ferit’e kalemi vermekle ne elde edilecektir? Varlığı olmayan bir hükümetle hiç uygulanmayacak bir antlaşma mı yapılacaktir?” yorumunda bulundu. Sevr Antlaşması Mebusan Meclisi tarafından onaylanmadığı için hukuken geçersiz sayılmış, Millî Mücade- le’nin başarıya ulaşması ile de uygulanabilirliğini fiilen kaybetmiştir.

KANIT SORGULAMA 6

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Mustafa Kemal, 17.01.1921’de United Telgraph [Yunaytid Telgıraf] muhabirine verdiği demeçte, “Siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığımızı imhaya ve sonuç olarak yaşama hakkımızı inkâr ve ortadan kaldırmaya yönelik olan Sevr Antlaşması bizce mevcut değildir.” demiştir. (…) “Oysa Türk’ün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa yok olsun, daha iyidir.”

2. KANIT

27 Ağustos 1920 tarihli Hâkimiyet-i Millîye’de Sulh Muahedesi “Türkiye ve İslam Âleminde Galeyan” başlığıyla çıkan makalede milletin anlaşmayı kabul etmediği, Damat Ferit Hükümetinin bu son hareketiyle memlekette derin bir karışıklığa sebep olduğu vurgulanmıştır. Gazete, bu durum karşısında Anadolu’nun kendisini İslam’ın gövdesine dayandırarak bu ölüm kararını reddettiğini ifade etmiştir. Yine aynı yazıda Damat Ferit’in yapmış olduğu Sevr Antlaşması’nın kabulü harekâtına karşı Tokat, Amasya, Çankırı, Kırşehir, Beypazarı, Koçhisar, Antalya ve ayrıca memleketin birçok yerinden gelen telgraflarda Türk halkı vatana karşı indirilmek istenen ölüm darbesini reddedeceğini ve Sivas ve Erzurum Kongrelerinde tespit edilen millî sınırlar dışında hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini, vatanın selametini Millet Meclisinden beklediğini bildirmiştir.

3. KANIT

Mustafa Kemal Paşa ve hükûmeti, Türkiye’nin haritadan silinmesi anlamına gelen bu antlaşmaya başkaldırdı. Meclis daha 18 Temmuz 1920’de yaptığı gizli toplantıda “Misâk-ı Millî sınırları içindeki milleti ve vatanı kurtarmak” için and içerek, tutumunu belli etti. 19 Ağustos 1920’de “Türkiye’de tatbik olunacak barış antlaşmasını Türkiye’de yaşayan ve Türkiye’nin bütün arazi ve hukukuna sahip bulunan Türk Milletinden başka kimsenin imza edemeyeceğini ve Türk İstikbal-i Millîsi tanınıncaya kadar mücadeleye devam olunacağını” karara bağladı.

SORU

Sevr Antlaşması’na gösterilen tepkilerin Millî Mücadele’ye etkileri nelerdir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Sevr Antlaşması’na gösterilen tepkiler, Millî Mücadele’nin ateşini daha da alevlendirdi ve Türk milletini ulusal bağımsızlık mücadelesine yönlendirdi. Bu tepkiler, Türk milletinin vatan topraklarını ve bağımsızlığını koruma azmini artırdı ve Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasında önemli bir etken oldu.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!