Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

İstiklal Mahkemeleri, kuruluş amaçları ve uygulamaları bakımından iki dönem hâlinde incelenebilir. Şubat 1921’e kadar süren birinci dönemde mahkemeler iç güvenliğin sağlanmasına, BMM’nin otoritesinin artmasına ve düzenli ordunun kurulup güçlenmesine yardımcı oldu.

1925-1927 arasında yeniden açılan seyyar mahkemeler, meclisin seçtiği beş üyeden oluştu ve ilgili olay mahallinde yargılama yaptı. Mahkemelerin amacı yeni kurulan devleti, rejimi ve inkılapları korumaktı. Bu bağlamda mahkemeler; Şeyh Said İsyanı, Atatürk’e suikast girişimi, Şapka Kanunu gibi pek çok davayı karara bağladı. 1927’de Ankara İstiklal Mahkemesinin kapatılmasıyla işlevini büyük oranda yitiren mahkemeler daha sonra yürürlükten kaldırıldı.

KANIT SORGULAMA 5

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Her ümidin dayanağı idiler.
(…) Onlarca, istiklal mahkemesi demek yalnız sehpa ve yalnız asmak, demekti. Çok tarih okumakla övünen bu efendiler gözlerinin önüne başka milletlerin inkılaplarındaki ihtilal mahkemelerini getiriyorlardı. O ihtilal mahkemeleri ki, baştan aşağı kan ve tehdit idi. En günahsızların bile rüyalarına giren bir kâbus, en masumların bile kellelerini uçuran bir giyotin idi.
Aksine İstiklal Mahkemeleri, çabuk ve şiddetli, adil ve yurtseverce kararlarıyla halkı kendine bağlamıştı. (…) Suçluları ürküten, suçsuzları esirgeyen (…). Ulusal mücadelenin binlerce güçlük arz eden birçok aşamalarında BMM’nin ülkenin bazı yerlerine gönderdiği mahkemeler, kararlarındaki çabukluk ve doğruluk, uygulamalarındaki ciddiyetle devletin kurulmasına büyük hizmette bulunmuşlardır.

2. KANIT

(…) İkinci Grup lideri Erzurum Mebusu Hüseyin Avni Bey’in 14 Ocak 1922 günü yaptığı konuşma: Olağanüstü tedbirler almak için İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Fakat bir zaman oldu ki, hükümet bütün icraatı İstiklal Mahkemeleri’ne verir bir şekilde bize bir kanun kabul ettirdi. Artık İstiklal Mahkemelerimin el uzatmadığı, el koymadığı bir şey kalmadı ve bütün hükümetin icraatını ele aldı. Efendiler. İhtilalin de hukuku vardır. Olağanüstülüğün de hukuku vardır. Fakat böyle kendi oyuyla hüküm verecek, maddi ve manevi suç, zarar takdiriyle hüküm verecek bir kuruluş dünyada mevcut değildir. Asker kaçakları için gerekli ise yalnız onunla sınırlayalım. Böyle maddi ve manevi zarar takdirine yetkili, genel cümlelerle, sınırsız yorum ve tersdüz etmeye müsait cümlelerle verilen yetkiyle ve kendi oyuyla her şeyi hüküm altına almak, her şeye hüküm vermek yetkisini artık ortadan kaldırmak üzerimize farzdır.

SORU

1. Millî Mücadele Dönemi’nde İstiklal Mahkemelerine yönelik yaklaşımlar nelerdir?

  • Cevap: Millî Mücadele Dönemi’nde İstiklal Mahkemelerine yönelik yaklaşımlar, birinci kanıtta olumlu ve destekleyici bir bakış açısını yansıtırken, ikinci kanıtta eleştirel bir tutumu yansıtmaktadır.

2. İstiklal Mahkemelerine yönelik farklı yaklaşımların sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Farklı yaklaşımların sebepleri, İstiklal Mahkemeleri’nin bazı kararlarının halk tarafından olumlu bulunmasına ve millî mücadeleye katkı sağlamasına dayalı olabilir. Özellikle ilk kanıtta, mahkemelerin millî mücadeleye destek verdiği ve düzeni sağladığı vurgulanırken, ikinci kanıtta ise mahkemelerin yetkilerinin aşırı olduğu ve eleştiriye açık olduğu ifade edilmektedir. Bu farklı yaklaşımların nedeni, İstiklal Mahkemeleri’nin uygulamalarının zaman zaman halkın haklarına müdahale edip etmediği konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!