Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

ve Pontus Rum çetelerinin bulunduğu Samsun’a ulaştı (Görsel 2.4) ve Millî Mücadele’yi başlattı. 22 Mayıs 1919’da Damat Ferit Paşa Hükûmetine gönderdiği bir raporla İzmir’in Yunanlar tarafından haksız biçimde işgal edildiğini ve bölgedeki asayiş sorunlarının Rumların emellerinden kaynaklandığını bildirdi.

KANIT SORGULAMA 2

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Erzurum’da XV. Kolordu Kumandanı Kâzım Karabekir Paşa Hazretlerine, Ahvâl-i umûmîyemizin almakta olduğu vahim şekilden müteessir ve elemliyim. Millet ve memlekete borçlu olduğumuz en son vicdani vazifemizi yakından ve bir arada çalışarak, en iyi ifa etmek mümkün olacağı kanaati ile bu son memuriyeti kabul ettım. Bir an evvel zatıâlinizle buluşmak arzusundayım. Ancak Samsun ve havâlisinin vaziyeti, asayişsizlik yüzünden fena bir akıbete duçar olmak mahiyetindedir. Bu sebeple burada, birkaç gün kalmak zarureti vardır. Bendenizi şimdiden tenvire yarayacak hususlar varsa bildirilmesini rica eder ve gözlerinizden öperim kardeşim.

2. KANIT

Yunanlıların İzmir’e çıkışının, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişiyle aynı günlere rastlaması, pek garip olduğu kadar hayırlı bir tesadüf olmuştur. Çünkü Yunan darbesi en miskin ruhlarda bile bu kadar da olmaz isyanını yaratmıştı. Bütün gönüller ıstırap içinde, sanatını bilen basiretli bir lider için bundan daha büyük cesaret ve kuvvet kaynağı olamazdı. Mustafa Kemal, milyonların gönül ıstırabından, millî mukavemet iradesini yoğuracaktı.

SORU

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı dönemin şartları Millî Mücadele’yi nasıl etkilemiştir? Yorumlayınız.

  • Cevap:

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı dönemin şartları, Millî Mücadele’yi etkileyerek şu şekillerde katkı sağlamıştır:

  • İşgallerin başladığı ve halkın huzursuz olduğu bir dönemde çıkması, millî birlik ve dayanışma ruhunu canlandırmış ve bağımsızlık mücadelesinin öncüsü olarak kabul edilmesine yol açmıştır.
  • İşgallerin başladığı bölgelerde asayiş sorunları yaşanıyordu, bu da Mustafa Kemal’in liderliğinde düzeni sağlama ve millî mücadeleyi örgütleyebilme fırsatı sunmuştur.
  • Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı, Anadolu’da millî direnişin önderliğini üstlenmesi açısından önemli bir adım olmuş ve millî mücadelenin başlamasına katkıda bulunmuştur.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!