Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

1.3.4. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Zaferleri

Çanakkale Deniz ve Kara Zaferleri

Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Çanakkale Cephesi’nde başta deniz savaşları (Görsel 1.11) olmak üzere onu takip eden kara savaşlarında kazanılan zafer, Osmanlı Devleti’nin itibarım kurtardı ve I. Dünya Savaşı’nın sonucunu etkileyerek savaş tarihinin en önemli muharebelerinden biri oldu. Çanakkale Savaşları tarihte önemli bir yer tutmasının yanı sıra Mustafa Kemal’in askerî kariyerinde de dönüm noktasıdır. Bu zaferle ortaya çıkan millî bilinç, Anadolu’da Türk istiklal mücadelesinin başlamasında büyük pay sahibidir.

Çanakkale Zaferi’nin hangi şartlarda kazanıldığını ve Türk askerinin cesaretini Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal şöyle anlatir: “Karşılıklı siperler arasında mesafe 8 metre. Yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hepsi şehit oluyor, ikinci siperlerdekiler yıldırım hızıyla hemen onların yerlerini alıyor fakat ne kadar imrenilecek soğukkanlılık ve tevekkül ki üç dakika sonra öleceğini biliyor ama en ufak sarsılma, çekilme, korku ve endişe belirtisi yok. Bilenler Kur’an-ı Kerim okuyor, bilmeyenler salavat getiriyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor. İşte Çanakkale ruhu budur.”

Çanakkale Savaşlarının kazanılmasında Mustafa Kemal’in karar alma yeteneği ve askerin başında savaşı bizzat yürütmesi etkili olmuştur. Mustafa Kemal, özellikle 1915’te Anafartalar’da gösterdiği üstün başarıyla İstanbul’un düşman eline geçmesini önlemiş ve hem Türk halkı hem de dünya tarafından “Anafartalar Kahramanı” olarak tanınmıştır.

Fahrettin Altay Paşa, Çanakkale Savaşları ile ilgili bir anısında şunları anlatmıştır: “19’uncu Tümen Komutanı Mustafa Kemal (Görsel 1.12) ile Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin (Çalışlar) Bey, ayaklı bir dürbünle düşman hatlarını gözetliyorlardı. Karargâhı, Arıburnu’nu kolayca gözetleyebilecek yüksek bir yere kurmuşlardı. Muharebenin gidişi hakkında bilgi aldım. Kolordu Kurmay Başkanı olarak Mustafa Kemal’in ihtiyaçlarını sordum. Tam ayrılırken ‘Karargâhınız hep burada mı kalacak? Burasının adı nedir?’

Mustafa Kemal, biraz düşündükten sonra ‘Evet burada kalacağız. Ama sel yarıntılarının ismi mi olur?’ Bunu söylerken gülümsedi. ‘ Olur, olur… Mesela Kemalyeri olur…’ dedim. Mustafa Kemal tebessüm etti.”

Bu olayın ardından Mustafa Kemal’e mesaj gönderilirken yer adı olarak “Kemalyeri” yazılır ve onun Arıburnu Cephesi’nde ilk savaşlarını yürüttüğü gözetleme yerine de Kemalyeri ismi verilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!