Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30

KANIT SORGULAMA 4

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Başta Maliye Bakanı Cavit Bey olmak üzere bazıları Almanya’ya güven beslemiyorlardı. Onlara göre Almanya, Avusturya-Macaristan’ın Bosna-Hersek’i, İtalya’nın da Trablusgarp’ı almaları sırasında bu devletlerin yanını tutmuş, Osmanlı İmparatorluğu’nu yalnız bırakmıştı. Bu bakımdan, bir müttefik aranırken önce başka devletlerin, bu arada Fransa’nın kapısını çalmak gerekirdi. Eğer onunla anlaşılırsa, Fransa, dostu Rusya’nın Osmanlı toprakları üzerine isteklerini yumuşatıp dizginleyebilirdi. Buna karşılık içlerinde İttihat ve Terakki’nin kuvvetli adamı Savaş Bakanı Enver Paşa’nın bulunduğu bir başka kanattakiler, giderek küçülen İmparatorluğa yeniden ayakta durma gücü kazandırabilmek için istedikleri Pantürkist politikayı gerçekleştirmek yolunun Rusya’ya karşı Almanya ile anlaşmaktan geçtiğini düşünüyorlardı.

2. KANIT

Osmanlı Hükûmeti de öteden beri kendi mevcudiyetini Rus tasallutundan kurtarmak için kendi kuvvetiyle uzun müddet çabaladıktan sonra son asırlarda müttefikler aramaya muhtaç bir vaziyette kalmıştı. Meşrutiyetin ilanından sonra daha çok büyüyen ve yakınlaşan bu Rus tehlikesine karşı İttihat ve Terakki Hükûmeti dahi tutacak yardımcı eller aramakla uğraşıp duruyordu. Nihayet Balkan felaketi bu ihtiyacı azami derecede duyurdu. Cihan Harbi ise birçok meseleler arasında Türk-Rus davasını da kökünden halledecekti. İttihat ve Terakki Hükûmeti bu vaziyeti kavramıştı. Millî mevcudiyetimizi yaklaşan tehlikeden korumak için İngiliz ve Fransızlardan umduğu teminatı alamayınca uzatılan Alman ellerine sarılmaya mecbur oldu ve ister istemez Cihan Harbi’ne sürüklendi.

3. KANIT

Rıfat Paşa, 28 Eylül
Ülkenin fizikî durumu önderlerinin gerçeklerden uzak fetih hayallerinin peşinden koşmalarına izin vermemektedir(…) Mümkün olabilecek birtakım askerî başarıların aldatıcı cazibesi bizim sadece yok olmamıza sebep olur. Alman müdahalelerine bir an evvel son verilmelidir(…) Almanya’nın bizi kurtarmakta hiçbir çıkarı yoktur(…) Bizi sadece bir araç olarak kullanmaktadır. Yenilmesi hâlinde bizi galip devletlerin iştahını doyurmak için kullanacak, galip geldiği takdirde ise himaye rejimi altına alacaktır. İtilafçılar yenilseler dahi bize zarar verebilecek durumda olacaklardır. Dağılma yolundayız. Aşırıya kaçan dış politikaların bize her zaman felaket getirdiğini hatırlamalıyız.

SORU

Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na katılmasına dair farklı bakış açıları nelerdir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na katılmasında farklı bakış açıları bulunmaktadır. Bazıları, özellikle Maliye Bakanı Cavit Bey, Almanya’ya güvenmemekte ve Osmanlı’nın Fransa gibi diğer devletlerle ilişki kurmasını önerirken, İttihat ve Terakki’nin kuvvetli adamı Savaş Bakanı Enver Paşa ve diğerleri Pantürkist politikaları uygulamak ve Rus tehdidine karşı durabilmek için Almanya ile ittifak kurmanın önemini vurgulamaktadırlar. Ayrıca, Rıfat Paşa gibi bazı figürler Almanya’nın Osmanlı’yı sadece bir araç olarak gördüğünü ve bu ittifakın Osmanlı’nın aleyhine olabileceğini belirtmektedirler.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!