Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

1.2.3. Ekonomik Hayat

Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın ikinci yarısında artan mali sı- kıntilar sonucu Batılı devletlerden yüksek faizle ve büyük miktarda borç aldı. Alınan borçlar, ekonomiyi canlandırmaya yönelik yatırımlara yeterince dönüşemeden tüketildi. Bunun sonucunda devlet borç sarmalına girdi. Alacaklı ülkelerin, alacaklarını tahsil edememesi üzerine 1881’de Düyûn-ı Umûmiye İdaresi (Görsel 1.9) kuruldu. Osmanlı Devleti’nin gelir kaynaklarından bir kısmı, yabancı alacaklılar tarafından yönetilen bu kuruluşa devredildi. Osmanlı Bankasının bu dönemde takip ettiği politikalar en çok tüccarların ve yatırımcıların işine yaradı. Devletin mali politikaları sonucu Düyûn-ı Umûmiye İdaresi, Osmanlı Bankası gibi kurumlar, Avrupa sermayesinin ülke ekonomisindeki denetiminin simgeleri durumuna geldi.

İttihat ve Terakki iktidarı, tarım ve sanayide kendine yetecek bir ekonomi oluşturmak için millî şirketler, bankalar kurmak istedi. Bu doğrultuda 1913’te yerli sanayiye ayrıcalıklar verildi. Ancak I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla dış ticaret kesintiye uğradı. İmparatorluğun toplam tüketiminin yaklaşık %20’sini oluşturan mal ve gıda ithalatı hemen hemen durdu. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, daha önce ithal edilen malları savaş boyunca kendi imkânlarıyla üretmeye çalıştı.

Osmanlı Devleti ekonomisi, 20. yüzyılın başlarında büyük ölçüde tarıma dayanan, dünya pazarlarına ve yabancı sermayeye açılmış bir yapıdaydı. Bu dönemde tarıma dayalı sanayi gelişti, iplik ve kumaş üreten fabrikalar kuruldu.

KANIT SORGULAMA 2

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

  • CevapBu sorunun cevabı diğer sayfadadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!