Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 204

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 204

Demokrat Parti’nin kurulmasıyla Türkiye’de her alanda önemli değişim ve gelişmeler yaşanmıştır. Siyasette etkili isimleri barındıran parti, geniş halk kitlelerine ulaşmayı başarmış; uzun yıllar devam eden tek parti iktidarı ve uygulamalarına halkın desteğini de alarak karşı bir duruş sergilemiştir. Kuruluşundan itibaren her seçim dönemi daha da demokratik bir Türkiye için iktidarı zorlayan güç olmuştur. Demokratik bir seçim kanununun yürürlüğe girmesi Demokrat Parti’nin daha iktidara gelmeden sağladığı bir başarı olarak görülmüştür. Demokrat Parti, demokrasinin yerleşmesi adına iktidara gelişinden sonra da önemli adımlar atmıştır.

KANIT SORGULAMA 1

Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

(…) Uzun dönem süren hazırlıklardan sonra 11 Haziran 1945 tarih ve 4753 sayılı “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” Türkiye Büyük Millet Meclisinde sert ve yoğun tartışmalardan sonra kabul edilmiştir. Sekiz bölümde toplanmış olan 66 maddeden oluşan tasarıda “Toprağı işleyenlerin ona sahip olması, toprağa sahip olanların da topraklarını işlemesi esası üzerinden Türkiye yürümek zorundadır.” ifadesi ilke edinilmiştir. Ayrıca, dağıtılan arazinin sürekli işletilmesi için de gerekli donatımın devlet tarafından sağlanacağı belirtilmiştir. Ancak ÇTK’deki düzenlemeler, çeşitli nedenlerle hayata geçirilememiş, yeterli toprak dağıtımı yapılamamış, dağıtım yapılan çiftçilere de fonlar yetersiz olduğundan makine-do- natım ve kredi desteği verilememiştir. Böylece küçük ve verimsiz toprak sahibi çiftçi sayısı artmıştır. İşletme büyüklükleri açısından verimli olmayan bölünmeler toprakların kiralama veya satış yoluyla varlıklı arazi sahiplerinin eline geçmesine imkân vermiş (…). Sonuç olarak ÇTK, özünde haklı ve içerik olarak doğru, ama yeterli fonlarla ve ek yasal düzenlemelerle desteklenmediğinden uygulamada yararsız kalmış; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iktidarının iktisadi, siyasi ve sosyal açıdan beklentilerini de karşılayamamıştır. Bu kanun büyük toprak sahiplerini tedirgin etmiş, parti içindeki muhalefeti güçlendirmiş ve Demokrat Parti (DP)’nin kurulmasına yol açan faktörlerden biri olarak da tarihe geçmiştir.

SORU

Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun çıkarılmasındaki sosyal ve ekonomik hedefler nelerdir? Aşağıdaki ilgili boşluklara yazınız.

  • Cevap:

SOSYAL HEDEFLER:

  • Toprağı işleyenlerin toprak sahibi olmalarını sağlamak ve böylece sosyal adaleti teşvik etmek.
  • Küçük ve verimsiz toprak sahibi çiftçi sayısını azaltarak toplumsal refahı arttırmak.

EKONOMİK HEDEFLER:

  • Toprakların verimli kullanılmasını sağlayarak tarım sektörünü güçlendirmek.
  • Dağıtılan arazilerde sürekli işletmeyi ve devlet tarafından gerekli donatımın sağlanmasını teşvik ederek ekonomik kalkınmayı desteklemek.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 204 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!