Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 184

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 184

5.1.3. Birleşmiş Milletler Teşkilatının Kuruluşu (1 Ocak 1942)

II. Dünya Savaşı devam ederken İngiltere ve ABD’nin yayımladıkları Atlantik Bildirisi’ndeki kararlar, 1 Ocak 1942’deki Birleşmiş Milletler Bildirisi’nde aynen kabul edildi. Böylece Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatının temelleri atıldı (Görsel 5.8).

Atlantik Bildirisi

1. Savaş sonunda toprak kazanımı olmayacaktır.
2. İlgili devlet ve ulusların onayı olmadan sınır değişikliği yapılmayacaktır.
3. Uluslar geleceklerini kendileri belirleyeceklerdir.
4. Uluslararası iş birliği kurulacaktır.
5. Doğal kaynak ve ham maddelerden tüm uluslar eşit şekilde yararlanacaktır.
6. Dünya halkları güvensizlik ve açlık tehlikesinden kurtarılacaktır.
7. Mihver Devletler (Almanya, Japonya ve İtalya) silahsızlandırılacak ayrıca savaştan sonra bütün devletleri içeren bir silahsızlanma projesi başlatılacaktır. Buna bağlı olarak genel güvenliği sağlayacak geniş ve sürekli bir sistemin kurulmasına çalışılacaktır.

Çin, SSCB, İngiltere ve ABD delegeleri Ağustos-Ekim 1944’te ABD’nin Dumbarton Oaks (Dumbartın Oaks) şehrinde bir araya gelerek Birleşmiş Milletler Ana Sözleşmesi’nin temel ilkelerini belirlediler. 1945’te düzenlenen Yalta Konferansı’nda Güvenlik Konseyinin daimî üyeleri Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin için veto ilkesi kabul edildi. San Francisco (San Fıransisko) Konferansı’na kadar Mihver Devletler’e savaş ilan eden ülkelerin kurucu üye sayılmaları kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı, 24 Ekim 1945’te 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan savaşların, barışa yönelik tehditlerin tekrarını önlemek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’nin de dâhil olduğu 51 devlet, New York’ta toplanmıştır. Milletler Cemiyetinden daha etkili olması beklenen bu örgüt, uluslararası barışı ve güvenliği sağlamanın yanı sıra temel insan haklarını korumak; cinsiyet eşitliği ve bütün halkların sosyal, ekonomik refahını temin etmekten sorumludur. Birleşmiş Milletler günümüzde uluslararası barışı ve güvenliği korumak, ihtiyacı olanlara insani yardım sağlamak, insan haklarını gözetmek ve uluslararası hukuku desteklemek hedefini gütmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda her ülke tek oy kullanma hakkına sahiptir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) herhangi bir kararın alınması için veto hakkı olan 5 daimî üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi ve 15 üyeden en az dokuzunun kararı onaylaması gerekmektedir. Soğuk Savaş Dönemi’nde bloklar arasında yaşanan çatışmalardan ve sonrasında devletler arasındaki güç mücadelelerinden dolayı BM’nin bazı konulardaki işlevselliği beklenen seviyede olmamıştır.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. Birleşmiş Milletler Teşkilatının karar mekanizmasını Teşkilatın kuruluş amacına uygunluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın karar mekanizması, geniş bir uluslararası temsiliyet ve karar alma mekanizmasında veto gücü ile dengelenmiştir. Ancak, veto hakkının, teşkilatın kuruluş amacına uygunluğunu zaman zaman engellediği ve büyük güçlerin menfaatlerini koruduğu gözlemlenmiştir.

2. Size göre evrensel barış tesis edilebilir mi? Gerekçelendiriniz.

  • Cevap: Evrensel barışın tesis edilmesi, uluslararası ilişkilerde işbirliği ve anlayışın artması ile mümkündür. Ancak, tarihsel ve politik gerçekler göz önüne alındığında, bu idealin tam anlamıyla erişilmesi zordur.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!