Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 161

4.2.9. Atatürk’ün Ölümü ve İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı Seçilmesi

Yıkılmakta olan bir imparatorluktan çağdaş bir ulus devlet kuran, öngörüleri ve inkılaplarıyla tarihe yön veren Atatürk’ün hayatı birçok zorlu mücadeleyle geçti. Yaşadığı dönemin şartları ve askerlik mesleğinin de etkisiyle sağlığı erken yaşlarda bozulmaya başladı. 1923-1927 yılları arasında kalp rahatsızlığı yaşamış, 1936’da zatürre geçirmişti. Atatürk, 1937’den itibaren ciddi bir hastalık olan siroz ile mücadele etmek durumunda kaldı ve tedavisi devam etmesine rağmen devlet işlerini aksatmamaya çalıştı. İlerleyen hastalığına ve doktorların tüm itirazlarına karşın Mersin ve Adana seyahatlerine çıkan Atatürk, bu seyahatlerden sonra iyice kuvvetten düştü. 1 Haziran 1938’den itibaren Savarona Yatı’nda, 25 Temmuz 1938’den itibaren de Dolmabahçe Sarayı’nda tedavisine devam edildi.

Atatürk, 5 Eylül 1938’de servetinin büyük bir kısmını Türk Tarih ve Türk Dil Kurumuna bağışladığı vasiyetini hazırlattı. 17 Ekim’de ilk kez ağır bir komaya girdi. 1 Kasım 1938’de TBMM’nin açılış törenine katılamadı. 8 Kasım’da durumu iyice ağırlaşan Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Atatürk’ün ölümünden sonra ülkede millî yas ilan edilerek bütün bayraklar yarıya indirildi. Atatürk’ün naaşı, 16 Kasım’da İstanbul halkının gözyaşları arasında Dolmabahçe Sarayı’ndaki katafalka kondu (Görsel 4.11); cenaze namazından sonra Yavuz Zırhlısı ile İzmit’e ardından özel bir trenle Ankara’ya götürüldü. 20 Kasım’da Ankara’da gözyaşlarıyla karşılanan Atatürk’ün naaşı, 21 Kasım 1938’de on binlerce insanın katıldığı büyük bir törenle Etnografya Müzesindeki geçici kabre kondu. 10 Kasım 1953’te ise Türk milletinin onun için yaptırdığı ebedî istirahatgâhı Anıtkabir’e nakledildi. Kabrinin etrafına yurdun her bir ilinden getirilen vatan toprakları bırakıldı.

Atatürk’ün ölümü üzerine 11 Kasım 1938’de toplanan TBMM, İsmet İnönü’yü Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı seçti (Görsel 4.12).

BAŞLANGIÇ SORUSU

Dünyada barışın sağlanamamasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap:

Dünyada barışın sağlanamamasının nedenleri:

  • Politik Çıkarlar: Devletlerin hakimiyet mücadeleleri.
  • Ekonomik Kaynak Mücadelesi: Kaynaklar üzerindeki kontrol.
  • Etnik ve Dini Farklılıklar: Hoşgörüsüzlük ve anlayışsızlık.
  • Tarihsel Husumetler: Geçmişten gelen düşmanlıklar.
  • Silahlanma Yarışı: Güvensizlik ve tehdit algısı.
  • Yetersiz Uluslararası Kuruluşlar: Etkisiz global kurumlar.
  • Yanlış Anlaşılmalar: Diplomatik iletişim eksiklikleri.
  • Eğitim Eksikliği: Düşük farkındalık ve bilgi.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!