Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129

3.6. EKONOMİ ALANINDAKİ GELİŞMELER

Cumhuriyet’in ilanından sonra çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken önemli hususlardan biri de ekonomik kalkınmaydı. Devletin ekonomi politikası, milletin gereksinimleri doğrultusunda şekil aldı. Tarım, ticaret, sanayi faaliyetleri ve bütün bayındırlık işleri bir bütün olarak düşünüldü. Bu doğrultuda büyük atılımlar yapıldı ve millî ekonomi dönemi başlatıldı.

3.6.1. Türkiye İktisat Kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923)

17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi, Mustafa Kemal’in siyasal bağımsızlığın yanı sıra ekonomik bağımsızlığın önemine ilişkin nutkuyla açıldı. Kongre başkanlığına seçilen Kazım Karabekir; konuşmasında hayvanları ve ürünleri korumanın, üretimi artırmanın ve ürünlerin pazara ulaşabilmesi için ulaşım yollarının işlerliğini sağlamanın önemini vurguladı. İşçi, tüccar, çiftçi ve sanayi temsilcilerinden oluşan 1135 kişinin katıldığı kongrede savaştan yeni çıkmış Türkiye’nin izleyeceği iktisat politikaları belirlendi ve dünyaya duyuruldu. Kongrede Mi- sak-ı İktisadi Kararları alınarak ekonomik kalkınmayla birlikte tam bağımsızlığı sağlayacak adımlar atıldı.
Kongrede alınan kararların birçoğu ilerleyen yıllarda da uygulandı. Ülke kaynaklarının verimli kullanımı yolundaki tedbirler ile ekonomideki millîleşme bir yandan devlet ve toplum hayatında tasarruf bilinci geliştirdi, diğer yandan ülkenin dışa bağımlılığını azalttı. Türkiye İktisat Kongresi girişimi ve kongrede alınan kararlar, Atatürk ilkelerinden devletçilik ve milliyetçilikle ilişkilidir.

Kongrede Alınan Kararlar

• Aşar vergisi ve Reji İdaresinin kaldırılması
• Demir yolları inşasının hükûmetçe bir programa bağlanması
• Koruyucu gümrük tarifelerinin kabulü ve bu konudaki dış müdahalelerin reddedilmesi
• Devlete ait ticaret ve sanayi bankalarının kurulması
• Ham maddesi yurt içinden temin edilebilen sanayi tesislerinin kurulmasına ağırlık verilmesi
• Türk limanlarına kabotaj hakkının tanınması
• Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun günün ihtiyaçlarını karşılar hâle getirilmesi
• Günlük çalışma süresinin azami sekiz saatle sınırlandırılması

KANIT SORGULAMA 6

Kanıt’tan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Misak-ı İktisadi

1. Türkiye, milli hudutları dahilinde, lekesiz bir istiklal ile, dünyanın sulh ve terakki unsurlarından biridir.
2. Türkiye halkı milli hakimiyetini, kanı ve canı pahasına elde ettığinden, hiçbir şey feda etmez, ve milli hakimiyete müstenit olan meclis ve hükümetine daima zahirdir.
3. Türkiye halkı, tahribat yapmaz, imar eder. Bütün mesai iktisaden memleketi yükseltmek gayesine matuftur.
4. Türkiye halkı, sarf ettıği eşyayı mümkün mertebe kendi yetiştirir. Çok çalışır: vakitte, servette ve ithalatta israftan kaçınır. Milli istihsalini temin için icabında geceli gündüzlü çalışmak şiarıdır.
5. Hırsızlık, yalancılık, riya tembellik büyük düşmanımız, taassuptan uzak dindarane bir salabet her şeyde esasımızdır.
6. Türk, dinine, milliyetine, toprağına, hayatına ve müessesatına düşman olmayan
7. milletlere daima dosttur; ecnebi sermayesine aleyhtar değildir. Ancak kendi yurdunda kendi lisanına ve kanununa uymayan müesseselerle münasebette bulunmaz.
8. Türk açık alın ile serbestçe çalışmayı sever, işlerde inhisar istemez.

SORULAR

1. Misak-ı İktisadi’ye göre Türklerin yabancı sermayeye bakışı nasıldır?

  • Cevap: Misak-ı İktisadi’ye göre Türkler, yabancı sermayeye karşı aleyhtar değildir. Ancak kendi yurdunda kendi lisanına ve kanununa uymayan müesseselerle münasebette bulunmazlar.

2. Toplumun tasarruf bilincine sahip olmasının ekonomiye etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Toplumun tasarruf bilincine sahip olması, ekonomide daha fazla kaynak biriktirmelerini ve bu birikimlerle yatırım yapmalarını teşvik edebilir. Bu da ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı destekleyebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!