Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

Atatürk, Soyadı Kanunu’nu sahiplendiğini göstermek amacıyla pek çok kişiye soyadı önermiş; İsmet Paşa’ya İnönü, Mahmut Celal Bey’e Bayar, Tevfik Rüştü Bey’e Aras, Fethi Bey’e Okyar, Nuri Bey’e Demirağ soyadlarını bizzat kendisi vermiştir.

Kişi hak ve özgürlüklerindeki gelişmelerle yaygınlaşan soyadı uygulaması, bireyin bağlı bulunduğu aileyi işaret etmenin yanı sıra toplum içindeki konumunu güçlendirme açısından da önem taşımaktadır (Görsel 3.18). Soyadı Kanunu’nun çıkarılması, unvan ve lakapların kaldırılması halkçılık, laiklik ve inkılapçılık ilkelerinin sosyal hayata yansımasıdır.

3.5.5. Türk Kadınına Sağlanan Haklar

Mustafa Kemal Atatürk’ün tesis ettiği toplum ve devlet düzeninde Türk kadınının sosyal, kültürel, siyasi ve hukuki hakları önemli bir yer tutmuştur. Kadının toplumsal statüsü, medeniyet ölçütü kabul edilerek modernleşme sürecinin sembollerinden biri olmuştur.

Kadının toplumda hak ettiği yere ulaşmasının eğitimle mümkün olduğu bilinciyle 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Kanunu) kabul edildi. Bu kanunla kadın ve erkeklerin öğretim imkânlarından eşit oranda yararlanması sağlandı. 19271928 Eğitim Öğretim Dönemi’nden itibaren karma eğitime geçildi.

1926’da Medeni Kanun’un kabulü, Türk kadınının toplumsal hayatta erkeklerle eşit haklara ulaşmasını sağlayan en önemli ve etkili hukuki adım oldu.

Cumhuriyet Dönemi’nde kadınlara çalışma, eğitim ve aile hayatında sunulan imkânların yanı sıra siyasal alanda da haklar verildi. 1930’da kadınlara belediye seçimlerine katılma hakkı, 1933’te muhtar ve aza seçilme hakkı, 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle de milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı (Görsel 3.19). 1935 seçimlerinde 17 kadın, mebus olarak TBMM’ye girdi. 1936 ara seçimlerinde kadın mebus sayısı 18 oldu.

Kadınlara sağlanan haklarla tüm iş kollarında çalışan kadın sayısı hızla artti. Eğitim öğretim başta olmak üzere sanayiden ticarete, sanattan zanaata, bilimden fene bütün alanlarda kadının katkısı hissedildi.

Türk kadınına verilen haklarla inkılapların toplumdaki bütün kesimlere hitap etmesi sağlanmış ve halk, yönetimde tam olarak yer bulmuştur. İnkılapların başarıyla yürütülen alanlarından biri olan kadın hakları; cumhuriyetçilik, halkçılık ve inkılapçılık ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Toplumsal uzlaşı içinde hayata geçirilen bu adımlarla inkılap sürecinde dinamizm yakalanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!