Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121

Üniversite Reformu’nun Getirdiği Yenilikler
1. Üniversitelere ilmî ve idari özerklik verilmiştir.
2. Akademik kariyer sistemi kanunla düzenlenmiştir.
3. Üniversitelerin idaresi katma bütçe ile sağlanmıştır.
4. Bütçeler, eskisiyle kıyaslanmayacak bir düzeye yükseltilmiştir.
5. Her dalda öğretim elemanı yetiştirilmiştir.
6. Öğretim ve araştırma araçları artırılmıştır.

Malche’ın Maarif Bakanı’na Sunduğu Rapordan Bazı Maddeler
(…) Fakülteler arasında bilimsel iş birliği yoktur. Hocalar ders vermekle yetinmekte, araştırma yapmamakta, çevirileri tez olarak kabul etmekte, derslerde çok yüzeysel not tutturmaktadırlar. Öğrenciyi araştırmaya yöneltmeyen, düşünmeden kabule zorlayan ezberci bir yöntem uygulamaktadırlar. Hocaların öğrencilere rehberlik yapmaya ve görevlerini ciddiye almaya zamanları yoktur, çünkü kurum dışındaki özel işlerini ön plâna koymaktadırlar. Aralarında bilimsel iş birliği değil, çekişme, sürtüşme, nefret, makam ihtirasları hâkimdir. (…)

Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

KANIT 

ATATÜRK’ÜN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN V. DÖNEM 3. YASAMA YILINI AÇIŞ KONUŞMALARI (1 KASIM 1937)
(…)
Arkadaşlar!
Büyük davamız, en uygar ve en refaha kavuşmuş memleket olarak varlığımızı yükseltmektir.
Bu, yalnız kurumlarında değil, düşüncelerde de köklü bir inkılâp yapmış olan büyük Türk milletinin dinamik ülküsüdür. Bu ülküyü en kısa bir zamanda başarmak için, düşünce ve eylemi birlikte yürütmek zorundayız. Bu girişimden başarı, ancak hukukî bir planla ve en gerçekçi bir biçimde çalışmakla gerçekleşebilir. Bu nedenle, okuyup yazmayı bilmeyen tek vatandaş bırakmamak, memleketin büyük kalkınma savaşının ve yeni yapısının istediği, teknik elemanları yetiştirmek gerekir. Memleket davalarının ideolojisini anlayacak, anlatacak, nesilden nesile yaşatacak, kişi ve kurumları yaratmak, işte bu önemli ilkeleri en kısa sürede sağlamak, Kültür Bakanlığı’nın üzerine aldığı büyük ve ağır zorunluluklardır.
(…)
Bunun için memleketi şimdilik üç büyük kültür bölgesine ayırarak, Batı bölgesi için İstanbul Üniversite- si’nde başlanmış olan düzemleme programını daha köklü bir biçimde uygulayarak cumhuriyete gerçekten modern bir üniversite kazandırmak, merkez bölgesi için Ankara Üniversitesi’ni az zamanda kurmak gerekir. Doğu bölgesi için Van gölü sahillerinin en güzel bir yerinde, her bölümden ilk okulları ve en sonunda üniversiteyle modern bir kültür şehri yaratmak yolunda şimdiden harekete geçilmelidir.

SORU

Türkiye’nin çağdaşlaşmasında üniversiteler nasıl bir rol üstlenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Üniversiteler, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli bir rol üstlenmiştir. Bu süreçte üniversiteler, yeni bilimsel yöntemler ve eğitim anlayışıyla donatılmış, çağdaş bilgi ve teknolojiyi topluma yayma görevini üstlenmişlerdir. Ayrıca, üniversiteler Türkiye’nin eğitim seviyesini yükseltmek ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla büyütülmüş ve geliştirilmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!