Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47

1. IV. Murad’ı diğer padişahlardan farklı kılan özellikler nelerdir?

  • Cevap: İrade ve hafızası kuvvetli, gözü hiç bir şeyden yılmayan vesayet altında yaşarken bile devlet işleriyle ilgilenmiş bazen kıyafet değiştirerek halkın arasına karışan biridir.

2. “Musikişinas” ne demektir?

  • Cevap: Müzikle uğraşan kimse demektir

3. IV. Murad’ın vesayet altında bulunmasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü yaşı küçüktür ve annesi Kösem Sultan ile etrafındakilerin baskısı altındadır.

4. Bu dönemde çok sayıda âlim, şair ve tarihçi gibi şahsiyetlerin yetişmesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü bu dönemde sanatçıya sanata büyük değer verilmiş bu kişiler korunmuş kollanmış maddi yönden de desteklenmişlerdir.

5. İradesi kuvvetli devlet yöneticilerinin devletin bekasına etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Bu yöneticiler sayesinde devlet dimdik ayakta durur, devleti içten kemiren sorunlar azalır, halkın devlete olan güveni en üst noktaya çıkardı.

1. Köprülü Mehmed Paşa’nın sadrazamlığa getirilmesi, hangi yönden daha önce benzeri görülmemiş bir olaydır?

  • Cevap: İlk defa bir sadrazamın şart ileri sürerek bu göreve gelmesi bakımından benzeri görülmemiş bir olaydır.

2. Köprülü’den önceki sadrazamların görevlerini tam olarak yerine getirememesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Çünkü ya saray baskısı görmektedir, ya askerlerin isyanları ile karşılaşmışlar ya da istediği yenilikleri kaldıramayan çevrelerin iftiraları sonucu idam edilmişlerdir.

3. Köprülü Mehmet Paşa’nın tayin ve azilleri kendisinin yapmak istemesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Çünkü emirlerine uyacak ve kendisiyle aynı hedefe doğru çalışacak bir kadroyu oluşturmasının tek yolu buydu.

4. Selef ne demektir?

  • Cevap: (bir kimseye göre) Bir görevde, bir makamda kendinden önce bulunmuş olan kimse.

5. “Padişah, sadrazamla ilgili olumsuz söylentilere itibar etmeyecek.” şartının ileri sürülmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Çünkü kendisinden önceki sadrazamların bir çoğu iftiraya uğrayarak padişah tarafından idam edilmişlerdir. Kendi canını garanti altına almak istemiştir.

6. Osmanlı Devleti zamanında sadrazamlığa getirilmek isteseydiniz şartlarınız neler olurdu?

  • Cevap: Ben de Köprülü gibi şartlar öne sürerdim. Yargılanmadan idam edilmek istemezdim. Padişahın bana tam güvenmesi ve işime güven duyması konusunda garanti isterdim

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap