Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 79

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 79

2.3.5. Osmanlılarda İlim ve İrfanda Yenilik Arayışları

Osmanlı Devleti kuruluşundan itibaren bilim insanlarını korumayı ve onlara karşı saygılı olmayı devlet politikası hâline getirdi. Bilimsel faaliyetler devlet tarafından desteklendi. Medreselerin işleyişine müdahale edilmeyerek özgür çalışma ortamı sağlandı. Bu sayede bilimsel faaliyetler oldukça gelişti. Ancak XVII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti bilimsel faaliyetlerde Avrupa’nın gerisinde kaldı. Bu durum karşısında bazı bilim insanları yenilik arayışı içine girdi. Bu bilim insanları ve çalışmaları şunlardır:

Kâtip Çelebi (1609-1657)

Asıl adı Mustafa, babasının adı Abdullah’tır. Ulema arasında Kâtip Çelebi, Dîvân-ı Hümâyun mensupları arasında ise “Hacı Halife” adıyla tanınır. XVII. yüzyıl Osmanlı ilim ve kültür hayatına âdeta damgasını vuran Kâtip Çelebi, Türkiye’de olduğu kadar Batı dünyasında da büyük bir takdir ve şöhret kazandı. Tarih, tıp, felsefe, astronomi, geometri ve coğrafya alanında önemli çalışmalarda bulundu. XVII. yüzyılda “Cihannüma” adlı eserini Doğu ve Batı kaynaklarından yararlanarak yazdı ve gerçek anlamda bir genel coğrafya kitabı olarak tasarladı. Dünya’nın yuvarlak olduğu görüşünü bilimsel kanıtlarla açıklayarak bu problemi akılcı bir biçimde çözüme kavuşturdu. “Keşfü’z-zunûn” adlı bibliyografya sözlüğü niteliğindeki eseri ile Avrupa’da büyük nam yaptı. Yirmi yılda tamamladığı bu eserinde, 14.500 kadar yazar ve yorumcuyu tanıttı.

Kâtip Çelebi, yeni fikirler veya yenilikler peşinde olan bir düşünür olmaktan çok, yaşadığı dönemde veya daha önce ortaya çıkarak Osmanlı devlet ve toplum düzenini sıkıntıya sokan meselelerle uğraşmış, bu meselelere çözümler getirmeye çalışmıştır. Onun düşüncesinin en önemli özelliği, yaşadığı hayatın ve devletin önemini kavrayarak kendi toplumunu ciddiye almasıdır. Bundan dolayı hakkında yazı yazdığı hemen her konu o gün yaşanılan bir sıkıntıya cevap olmak üzere kaleme alınmıştır. Toplumsal hayatın devamı açısından ilmin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Kâtib Çelebi, din ile hayat arasında sağlıklı bir ilişki kurmanın ancak ilim yoluyla olabileceğini belirtmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!