Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 38

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 38

Savaşı’nı kaybedince yaralı olarak Osmanlı topraklarına sığındı. Kralın peşinden gelen Rus askerlerinin Osmanlı topraklarına girmesi üzerine Osmanlı Devleti ile Rusya’nın arası açıldı. Diğer yandan Rusya’nın Eflâk ve Boğdan beylerini isyana kışkırtması, XII. Şarl’ın da Osmanlı Devleti’ni Rusya’ya karşı savaşa teşvik etmesi sonucu Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş açtı (1711).
Osmanlı padişahı Sultan III. Ahmet, Rusya ile yapılacak savaşta ordu komutasını Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa’ya verdi. Baltacı Mehmet Paşa, ordusu ile ilk olarak Eflâk’a girdi. Bir müddet sonra da Rus ordusunu Prut Nehri kıyısında kuşattı. Çar I. Petro barış istedi. Baltacı Mehmet Paşa yeni bir saldırı için yeniçerilere güvenemediğinden Çar I. Petro’nun barış isteğini kabul etti. Dolayısıyla Baltacı Mehmet Paşa, Rusya’nın bu zor durumundan faydalanamadı. İki ülke arasında Prut Antlaşması yapıldı (1711).

Prut Antlaşması’na göre
• Azak Kalesi (Görsel 1.9) ve çevresi Osmanlı Devleti’ne geri verildi.
• Rusya, İstanbul’da elçi bulunduramayacaktı.
• Rusya, Lehistan’ın iç işlerine karışmayacaktı.
• İsveç Kralı XII. Şarl ülkesine serbestçe dönebilecekti.

Değerlendiriniz

Prut Antlaşmasının XVIII. yüzyıldaki Osmanlı dış politikasına yansımaları neler olmuştur? Belirtiniz.

  • Cevap: 1710 – 1711 yılında gerçekleşen Prut Savaşı önemi; bu savaşta kazanılan zaferin Osmanlı Devleti’ne büyük bir moral üstünlüğü vermesinden kaynaklanmaktadır. Bu savaşta kazanılan başarıyla birlikte Osmanlı Devleti’nde, kaybedilen toprakları geri alma ümidi doğmuştur.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!