Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 35

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 35

1.4.1. XVIII. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Genel Politikası

XVII. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti, Karlofça ve İstanbul Antlaşmaları ile büyük toprak kayıpları yaşadı. Bu durum Osmanlı Devleti’ni derinden etkiledi. Osmanlı Devleti XVIII. yüzyıl başlarında, kaybettiği yerleri geri almak amacıyla Avusturya, Rusya, Venedik gibi ülkelerle savaşmak zorunda kaldı. Ancak yapılan savaşlarda istediği sonucu alamadığı gibi yeni toprak kayıplarına da uğradı. Kaybettiği toprakları geri alamayacağını anlayınca savunma politikasına ağırlık verdi. Avrupa’ya karşı kendini üstün görme tutumunu değiştirdi. Avrupa’daki gelişmeleri daha yakından izlemeye başladı.

Elindeki mevcut toprakları koruyabilmek için Avrupalı devletlerin kendi aralarındaki çıkar çatışmalarından yararlanmak istedi. Bu politika doğrultusunda Osmanlı Devleti zaman zaman Avrupalı devletlere birtakım ekonomik imtiyazlar tanıdı veya var olan imtiyazları genişletti. Neticede XVIII. yüzyıl genel olarak Osmanlı Devleti’nde değişim ve diplomasinin hızlandığı bir dönem oldu.

Karlofça Antlaşması’nın imzalanmasından sonra dönemin Padişahı Sultan II. Mustafa, devlet işlerinden uzaklaşarak zamanının büyük bir bölümünü Edirne’de geçirmeye başladı. Bu durum başta yeniçeriler olmak üzere askerler arasında tepkilere neden oldu. Hatta padişahın Edirne’yi yeniden başkent yapacağı yönünde söylentiler ortaya çıktı. Yaşanan bu gelişmeler yeniçerilerin büyük bir isyan çıkarmalarına neden oldu. İsyancılar kısa bir süre sonra Edirne’ye gelerek Sultan II. Mustafa’yı tahttan indirip yerine kardeşi Sultan III. Ahmet’i tahta çıkardılar (1703).

Tanıyalım

SULTAN III. AHMET Babası : Sultan IV. Mehmet Annesi : Rabia Sultan Doğumu : 31 Aralık 1673 Vefatı : 1 Temmuz 1736 Saltanatı: 1703-1730

Son derece zeki, hassas ve zarif bir insandı. İyi bir tahsil ve terbiye görmüş, ünlü hocalardan ders almıştı. Aynı zamanda hattat ve şairdi. Ayrıca musiki ile de yakından ilgileniyordu. Şehzadeliği genelde sarayda geçti. Bu süreçte Avrupa’daki gelişmeleri inceleme fırsatı buldu. Matbaanın Osmanlı Devleti’ne gelmesi için büyük çaba sadetti.

Özellikle Lale Devri’nde İstanbul’da pek çok mimari eser yapıldı. Sultan III. Ahmet Çeşmesi dönemin en ünlü eserlerinden biridir. Sultan III. Ahmet 1730 yılında çıkan Patrona Halil İsyanı nedeniyle tahtı Sultan I. Mahmut’a devretmek zorunda kaldı.

1.4.2. XVIII. Yüzyılda Osmanlı-Safevi İlişkileri

XVIII. yüzyıl başlarında İran’da mezhep kavgaları ve hanedan değişikliklerinden dolayı iç karışıklıklar yaşanıyordu. Bu durum bölgede etkinlik kurmak isteyen Rusya ile Osmanlı Devleti’ni karşı karşıya getirdi. Nitekim İran’daki karışıklıklardan yararlanmak isteyen Rusya, kısa bir süre içerisinde İran’a girdi. Bu durum karşısında Osmanlı Devleti, Rusya’nın İran’ı ele geçirerek güneye daha da inmesine engel olmak, devletin Karlofça ve Pasarofça Antlaşmalarıyla sarsılan saygınlığını yükseltmek için üç koldan İran’a girdi. Hay, Kirmanşah, Tiflis, Gence, Tebriz, Erbil ve Hemedan kısa sürede Osmanlı Devleti’nin eline geçti. Bir süre sonra Osmanlı ve Rus orduları İran’da karşı karşıya geldiler. Ancak Fransa’nın araya girmesiyle iki ülke, imzaladıkları “İstanbul Antlaşması” ile İran’ın Kafkasya’daki topraklarını kendi aralarında paylaştılar (1724). Safevi Hükümdarı I. Hüseyin de bu antlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı.

1729 yılında Safevi iktidarını ele geçiren II. Tahmasb (1704-1740) bu paylaşımı tanımadı. Saldırıya geçen Safeviler, Hemedan ve Tebriz’i alınca Osmanlı Devleti Safevilere savaş ilan etti. Bu savaşlar devam ederken Osmanlı Devleti’nde çıkan Patrona Halil İsyanı sonucu Sultan III. Ahmet tahttan indirildi. Padişah Sultan I. Mahmut Dönemi’nde Osmanlı-İran Savaşları devam etti. Osmanlı Devleti, Tebriz ve Hemedan’ı geri alınca

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!