Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 197

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 197

XVIII. yüzyılda Rusların Kafkaslar,

Karadeniz ve Balkanlara yönelik yayılmacı politikaları Osmanlı Devleti’ni birçok açıdan olumsuz etkiledi. Rusya, Kafkaslara yönelik yayılmacı politikası doğrultusunda 1826’da İran ile yaptığı Türkmen Çayı Antlaşması ile Revan’ı hâkimiyeti altına aldı. Böylece Kafkaslara hâkim olan Ruslar, bölgede Azeri Türkleri üzerinde baskı kurdu. Birçok Ermeni’yi bölgede iskân etti. Rus zulmünden kaçan binlerce Kafkas Türk’ü, yerini yurdunu terk ederek Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldı (Görsel 5.13).

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması sonucunda; Osmanlı Devleti, Müslüman Türk toprağı olan Kırım’ı kaybetti. 1783 yılında ise Rusya, Kırım’ı işgal etti. Ruslar, bu işgal neticesinde bir yandan da bölgede Slavları iskân ederken bir yandan da yerli Müslüman halkı göçe zorladı. Rusya’nın özellikle Kazan, Güney Volga, Kuzey Kafkasya, Don havalisinde yaşayan Müslümanlara uyguladığı baskı sonucu bölge halkı Osmanlı topraklarına iltica etmek zorunda kaldı.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) neticesinde imzalanan Berlin Antlaşması, Osmanlı tarihinin en ağır antlaşmalarından oldu. Devletin dağılma süreci hızlandı. Rusların Balkanlara yönelik politikaları büyük ölçüde başarıya ulaştı. Ruslar, işgal ettikleri Balkanlar ve Kafkaslardaki Türkleri katletmeye başladı. Bu yüzden Balkanlar ve özellikle de Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya büyük göçler yaşandı.

XIX. yüzyıl, Osmanlı Devleti için siyasi, sosyal ve ekonomik çalkantıların yaşandığı bir dönem oldu. Geniş topraklara sahip olmasına rağmen bu toprakları koruyacak gücünü kaybetti. Fransız İhtilali’nin yaymış olduğu milliyetçilik akımı ve Rusların Panslavizm politikaları ulus-devlet anlayışını yaygınlaştırdı. Ancak Balkanlarda ulus-devlet kavramı zamanla, “etnik milliyetçilik” anlayışına dönüştü. Bu anlayış Osmanlıların Balkanlardaki varlığını tehlikeye soktu. Balkanlarda birçok milliyetçi isyan çıktı. Birçok Balkan ülkesi (Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan) Osmanlı Devleti’nden ayrıldı. Bağımsızlığını elde eden bu ülkeler 1878-1913 yılları arasında Balkanlarda bir milyondan fazla Müslüman’ı katlederken iki milyondan fazla Müslüman’ı ise göçe zorladı (Tablo 5.3).

Değerlendiriniz

Tabloya göre Anadolu’ya en yoğun göçler hangi yıllarda yoğunlaşmıştır? Neden?

  • Cevap: Anadolu’ya en yoğun göçler 1877-1914 yılları arasında yaşanmıştır. Bu dönemde Balkanlar’da yaşanan savaşlar ve çeşitli nedenlerle büyük bir göç dalgası meydana gelmiştir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!