Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 195

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 195

5.1.5. İttihat ve Terakki Hükümetlerinin Millî İktisat Politikaları

XX. yüzyıl başlarında dış borçlar, kapitülasyonlar, sermaye yetersizliği gibi sebeplerden dolayı Osmanlı Devleti’nin dışa bağımlılığı arttı. Osmanlı Devleti’ndeki birçok sektör yabancıların denetimine girdi. Gayrimüslim sermayedarlar Osmanlı mali politikalarına yön vermeye başladı. Bu sebeplerden dolayı Müslüman ve Türk nüfus, sermaye ve üretimin ancak %15’ine; Yahudi, Ermeni ve Rum kesimi ise %85’ine sahip oldu.

1908’de II. Meşrutiyet’in ilanı sonrasında iktidara gelen ittihat ve Terakki hükümetleri millî politikalar izlemeye başladılar. Ülkeyi içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan kurtararak güçlü bir iktisadi yapı oluşturmayı ve ekonomik yaşamda Müslümanların etkisini arttırmayı amaçladılar. Bu doğrultuda serbest dış ticaret anlayışı yerine koruyucu bir dış ticaret anlayışını geliştirmeye çalıştılar. Bu dönemde Osmanlı-Almanya yakınlaşmasının da etkisiyle Alman millî korumacı ekolünden etkilenerek “millî iktisat” adı altında Türk ve Müslüman burjuvazi oluşturmayı hedeflediler. Millî iktisat politikasının en önemli savunucuları Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Alp Tekin ve Akyiğitzade Musa gibi isimler oldu. İttihat ve Terakki Cemiyetinin (Görsel 5.12) koruyucu ekonomi anlayışı aynı zamanda devletçilik ilkesine dayalı politikalara da zemin hazırladı.

İttihat ve Terakki hükümetleri döneminde millî iktisat politikası çerçevesinde genel olarak şunlar yapıldı:

• I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla kapitülasyonlar tek taraflı kaldırıldı, Düyûn-ı Umûmiye faaliyetleri ise askıya alındı.
• 1916’da çıkarılan bir yasa ile ticari faaliyetlerde Türkçenin kullanılması zorunlu hâle getirildi.
• Yabancı sermayeli şirketler büyük ölçüde denetim altına alındı.
• Yeni gümrük yasaları çıkarılarak yerli sanayi korunmaya çalışıldı.
• Yerli şirketlerin kurulması teşvik edildi. Bu şirketlere kredi imkânı sağlandı.
• Vergiden muaf olan tüm yabancı zanaatkâr ve tüccarlar vergiye tabi tutuldu.

I. Dünya Savaşı ve sonrasında yaşananlar İttihat ve Terakki hükümetlerinin millî iktisat politikalarının hayata geçirilmesine büyük ölçüde engel oldu. Ancak bu hükümetlerin izlemiş olduğu millî iktisat politikaları sadece Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini değil, Cumhuriyet Dönemi’ni de etkileyecek önemli bir ekonomik politika hâline geldi. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde 1923’te düzenlenen Türkiye İktisat Kongresi’nde bu politikalar çerçevesinde kararlar alındı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!