Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 190

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 190

5.1.3.1838 Balta Limanı Ticaret Antlaşması ve Sonuçları

Osmanlı Kuruluş Dönemi’nden itibaren yabancı devletlerden alınacak gümrük vergisi oranı tespit edilmişti. Bu oran başlangıçta %5 iken XVII. yüzyılın başından itibaren %3’e indirilmişti. İlk olarak İngilizler için kabul ediien bu oran, 1740 yılında Fransızlara kapitülasyonların sürekli hâle getirilmesi sonucu verilmişti. Fransa ve İngiltere dışındaki bazı yabancı da Osmanlı Devleti’ndeki ticaretlerinde %3 gümrük vergisi öder olmuşlardı.

Sanayi Devrimi sonrasında endüstriyel gelişimini büyük ölçüde tamamlayan İngiltere, dış ticarette dünya pazarına yöneldi ve kısa sürede rakipsiz hâle geldi. Başta Fransa, Almanya ve Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesi bu duruma karşı tedbir aldılar. Yerli sanayilerini korumak amacıyla İngiliz mallarına yönelik yüksek gümrük tarifeleri uyguladılar. Bu durum karşısında İngiliz tüccarlar daha önce kendilerine tanınan kapitülasyonların da etkisiyle Osmanlı pazarlarına yöneldiler. Ancak bu dönemde Sultan II. Mahmut, yeni kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye’nin ihtiyaçlarını karşılamak ve yerli sanayiyi korumak için bazı düzenlemeler yapmıştı. Bu düzenlemeler sebebiyle yabancı tüccarlardan fazladan alınmaya başlanan vergiler, başta İngilizler olmak üzere Osmanlı ülkesinde ticaret yapan yabancıları rahatsız ediyordu. Bu durum karşısında İngiliz tüccarlar, Osmanlı Devleti’nin kendilerine uyguladığı ekonomik müdahale ve engellerin kaldırılması için hükümetlerine baskı yapmaya başladılar.

Bu gelişmelerin yaşandığı dönemde Osmanlı Devleti Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanı ile uğraşıyordu. Osmanlı Devleti her ne kadar 1833 Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Rusların desteğini aldıysa da Rus Çarlığı’nın artan nüfuzu karşısında dış destek almak için İngiltere ile yakınlaşmak zorunda kaldı. Osmanlı Devleti ve İngiltere arasında ekonomik ilişkilerin yoğunlaştığı bu dönemde Sadrazam Mustafa Reşid Paşa, Balta Limanı’ndaki yalısında (Görsel 5.9) İngilizlerle “Balta Limanı Ticaret Antlaşmasını imzaladı (16 Ağustos 1838). Antlaşma ilk önce İngiltere Kraliçesi Victoria (Viktorya), daha sonra da Sultan II. Mahmut tarafından onaylandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!