Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 188

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 188

Osmanlı Devleti, yerli sanayiyi korumak ve geliştirmek amacıyla birçok politika geliştirdi. Bu politikaların başlıcaları şunlardır:

Şirketleşme Hareketleri

Osmanlı idarecileri tarafından XIX. yüzyılda küçük ölçekli esnaf yapılanması ve üretim tarzı ile sanayileşmenin mümkün olmadığı görüldü. Sanayileşmenin önünün açılması ve sermaye birikiminin artırılması amacıyla Tanzimat Dönemi’nde şirketleşme yolunda önemli hukuki düzenlemeler yapıldı. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığının, ticaret mahkemelerinin kurulması ve ticaret kanunlarının çıkarılması gibi önemli adımlar atıldı.

1850 yılında şirketleşme doğrultusunda ilk olarak Boğaziçi vapur seferlerini yürütmek üzere, “Şirket-i Hayriye” kuruldu (Görsel 5.4). Bu şirketin ardından yerli ve yabancı birçok şirket kurulmaya devam etti. Nitekim 1850 yılından 1910 yılına kadar toplam 95 şirket faaliyet gösterdi. Bu şirketlerden 12’si ticaret, 17’si banka ve sigorta, 28’i ulaştırma, 31 ’i madencilik alanlarında ve 7’si diğer alanlarda faaliyet gösterdi.

Islah-ı Sanayi Komisyonu (1864)

Osmanlı Devleti’nde XIX. yüzyıldan itibaren lonca sistemi önemini kaybetti. Bu durum karşısında yöneticiler yerli sanayiyi korumaya ve geliştirmeye yönelik “Islah-ı Sanayi Komisyonu”nu faaliyete geçirdiler. Bu komisyonun başlıca görevleri; gümrük tarifelerini düzenlemek, sergiler düzenleyerek sanayiyi desteklemek ve özendirmek, esnafı şirketler hâlinde birleştirmek, makine ve ham madde ithal ederek seri üretime geçişi sağlamaktı. Ancak on yıl kadar faaliyetini sürdüren komisyon, dönemin siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı ve yetkililerin komisyona yeterince sahip çıkmamaları nedeniyle amacına ulaşamadı.

Esnaf Şirketlerinin Kurulması

Yerli sanayiyi geliştirmek için hayata geçirilmek istenen bir başka atılım da Avrupa ile rekabet edebilecek büyük ölçekli esnaf şirketlerinin (demirci, derici, kumaşçı, dökümcü şirketleri gibi) kurulmasını sağlamak oldu (Görsel 5.5). Böylece en azından rekabet gücü ve potansiyeli olan geleneksel alanlarda, maliyet avantajı kullanılarak Avrupa sermayesi karşısında rekabet edilebilmesi amaçlandı. Bu doğrultuda faaliyet gösterecek şirketlere kredi ve vergi indirimi sağlandı.

Değerlendiriniz

Esnaf şirketlerine gerekli desteğin verilmesine rağmen sanayi alanında gerekli büyümenin sağlanamamasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sanayi alanında gerekli büyümenin sağlanamamasının nedenleri: Siyasi istikrarsızlık, teknik yetersizlik, dış baskılar, alt yapı sorunları, ekonomik kaynakların yetersizliği.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!