Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 185

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 185

Osmanlı Devleti’nin ekonomide en önemli lokomotiflerinden biri olan lonca teşkilatı, XIX. yüzyıldan itibaren sanayileşen Avrupa ile rekabet edemedi. Bunun sonucunda birçok iş yeri ve atölye (Görsel 5.2) kapandı. Üretim, iç piyasanın dahi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. Bu durum ithalatın artmasına, dolayısıyla dışa bağımlılığa neden oldu. Yaşanan bu gelişmeler Osmanlı Devleti’nde sermaye birikiminin oluşmasını engelledi. Gerekli sermaye birikiminin olmaması, devletin ve özel sektörün sanayileşme çabalarını olumsuz etkiledi. Avrupa’da ise merkantilist politikalara bağlı olarak ileri düzeyde bir sermaye birikimi olduğundan sanayileşme sorunu yaşanmadı. Diğer yandan uzun zamandan beri gerileme evresi yaşayan Osmanlı ekonomisi, tüm ıslahat çalışmalarına rağmen kendini yenileme konusunda başarılı olamadı. Üstelik XVIII ve XIX. yüzyıllarda peş peşe ağır yenilgilerle sonuçlanan savaşlar, Osmanlı ekonomisini darboğaza sürüklerken sermaye birikimine de engel teşkil etti.

Osmanlı sanayisi ve dış ticaretinin gelişmesine engel olan gelişmelerden biri de birçok Avrupa ülkesine tanınan kapitülasyonlardı. Sanayi Devrimi sonrasında endüstriyel üretime geçen bazı Avrupa ülkeleri ham madde ve pazar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli arayışlara yöneldiler. Bu arayışlar çerçevesinde Osmanlı Devleti’nin kendilerine tanımış olduğu düşük gümrük vergileri sebebiyle Osmanlı pazarlarına yöneldiler.

Yorumlayınız

Sanayi Devrimi ve Osmanlı Devleti

Başta İngiltere olmak üzere Sanayi Devrimi’ni gerçekleştiren Avrupa devletleri, sanayisini geliştirme başarısını gösteremeyen ülkelerin pazarlarını istila etmeye başladılar.

İşte bu durum İngiltere’yi Osmanlı İmparatorluğu pazarına yönelten temel etkenlerden biri oldu. Osmanlı İmparatorluğu önemli bir pazar olmasının yanı sıra, sahip olduğu zengin ham madde kaynaklarıyla da İngiliz sanayisi için önem arz etmekteydi.

Öte yandan, Avrupa devletleri kendi sanayilerini korurken Osmanlı Devleti kapitülasyonlarla verdiği hakları muhafaza ediyor hatta genişletiyor, Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin dışında kalıyordu.

Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler neden Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler, kendi sanayilerini korurken Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir çünkü Osmanlı İmparatorluğu hem büyük bir pazar potansiyeline sahipti hem de zengin ham madde kaynaklarına erişim sağlamalarına imkan tanıyordu. Ayrıca, Osmanlı Devleti kapitülasyonlarla verdiği ekonomik ayrıcalıkları sürdürmekteydi, bu da Avrupalı devletlerin Osmanlı pazarlarına olan ilgisini artırmıştır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!