Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 180

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 180

24. Osmanlı Devleti’nde, Mebuslar Meclisinin açık olduğunu, değişik fırka ve cemiyetlerin bu mecliste temsil edildiğini savunan bir tarih öğretmeni öğrencilerine aşağıdaki dönemlerden hangisi hakkında bilgi vermektedir?

A) II. Meşrutiyet Dönemi
B) Tanzimat Dönemi
C) I. Meşrutiyet Dönemi
D) II. Mahmut Dönemi
E) Abdülaziz Dönemi

  • Cevap: A

25. XIX. yüzyıl Osmanlı Devleti’nin siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan en sıkıntılı dönemidir. Bu dönemde bir yandan milliyetçilik düşüncesi, bir yandan uluslararası boyut kazanan sorunlar, diğer yandan da sömürgeci devletlerin politikaları Osmanlı Devleti’ni oldukça zor durumda bırakmıştır. Bu yüzden birçok devlet adamı ve düşünür bu durumdan kurtulmak amacıyla çözüm arayışlarına başlamışlardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin çözüm arayışlarından biri olduğu söylenemez?

A) Devletin siyasi bütünlüğünü korumak
B) Halkın devlete bağlığını artırmak
C) Fetihlerin yeniden canlanmasını sağlamak
D) Modern kurumlar oluşturmak
E) Yönetim ve hukuk sistemini değiştirmek

  • Cevap: C

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

XVIII. yüzyılda Çar I. Petro zamanında güçlenen Rusya karşısında; askerî, siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı gücünü kaybeden Osmanlı Devleti kendini koruyamaz bir hâle geldi. Başta İstanbul ve Boğazlar olmak üzere Türk toprakları Çarlık Rusya’sının emperyalist emellerinin hedefi hâline geldi. I. Petro’nun Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldırmayı hedefleyen siyasi vasiyeti, Rus dış politikasında belirleyici bir rol oynadı. Ruslar, Osmanlı Devleti’ne karşı üç yol takip ettiler. Birinci yol, Osmanlı topraklarını Rus İmparatorluğu’na katmak; ikinci yol, imkânlar elverdiği takdirde aynı toprakları Avrupa devletleriyle paylaşmak; üçüncü yol ise Osmanlı toprakları üzerinde özerk veya bağımsız devletler kurulmasını sağlamak ve bu devletleri günün birinde kendi himayesi altına almaktı.

Çarlık Rusya’sının Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldırarak yayılmacı bir politika izlemesi XIX. yüzyıldan itibaren Avrupa devletlerinin tepkisi ve direnişiyle karşılaştı. Avrupalılar Rusya’nın yükselişine karşı artık Osmanlı Devleti’ni doğudan gelen bir tehdit değil, Rusya’ya karşı fren vazifesi gören tampon bir devlet olarak kullanmak düşüncesine ulaştılar.

1. Rusya, Osmanlı toprakları üzerinde özerk veya bağımsız devletler kurulmasını sağlamak amacıyla hangi politikaları izlemiştir?

  • Cevap: Rusya, Osmanlı toprakları üzerinde özerk veya bağımsız devletler kurulmasını sağlamak amacıyla özellikle Balkanlar ve Kafkasya bölgelerinde etnik grupları destekleyerek ayrılıkçı hareketleri teşvik etmiştir.

2. Boğazlar ve Kırım’ın, Rusya’nın yayılmacı politikasındaki önemi hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Boğazlar ve Kırım, Rusya’nın yayılmacı politikasındaki önemi büyük olan stratejik bölgelerdir. Boğazlar, Rusya’nın Karadeniz’e açılmasını ve Akdeniz’e erişimini kontrol etme çabalarının merkezindedir. Kırım ise Karadeniz’e kıyısı olan bir bölge olarak Rusya’nın deniz erişimini kolaylaştırır.

3. Rusya’nın yayılmacı politikası Avrupalı devletlerden hangilerini, neden rahatsız etmiş olabilir?

  • Cevap: Rusya’nın yayılmacı politikası, özellikle Avrupa’nın güç dengesini bozma ve Rusya’nın genişlemesine karşı koyma konusunda endişeli olan Avrupalı devletleri rahatsız etmiştir. Bu politika, Rusya’nın hızla genişlemesini ve bölgeleri ele geçirmesini tehdit olarak gören Avrupalı devletlerin tepkisine neden olmuştur.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!