Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 170

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 170

Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında 1897 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması’na göre Girit Osmanlı toprağı sayılmasına rağmen bir Rum vali tarafından idare ediliyordu. Ancak II. Meşrutiyetin ilanı sonrasında Girit’in Yunanistan’a bağlanma sorunu baş gösterdi. Girit’teki Rumlar, büyük bir gösteri sonrasında, Girit’in Yunanistan’a katıldığını duyurdular. Girit Meclisi aldığı bir kararla bölgede Yunan Anayasası’nın geçerli olduğunu ilan etti. Osmanlı Devleti, ülke içindeki sorunlar nedeniyle bölge ile yeterince ilgilenemedi. Neticede 31 Mart Olayı’nı fırsat bilen Yunanistan, Girit’i kendi topraklarına kattı.

XX. yüzyılda Balkanlarda esen milliyetçilik rüzgârı ve Osmanlı Devleti’nin bölgede her geçen gün otoritesini yitirmesi, son olarak 31 Mart Olayı sonrası Bulgaristan’ın bağımsızlığını ilan etmesi Arnavutluk’u da etkiledi. Bu sebeplerden dolayı 1911’de Arnavutluk isyanı patlak verdi. Osmanlı Devleti, bu isyanın getirdiği sorunlarla uğraşırken Balkan ülkeleri Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. Bu durumdan yararlanan Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti (23 Kasım 1912). Bab-ı Âli Baskını sonrasında yönetimi ele geçiren İttihat ve Terakki Cemiyeti, Arnavutluk sorunu ile yeterince ilgilenemedi. 30 Mayıs 1913’te yapılan Londra Antlaşması ile Arnavutluk’un bağımsızlığı resmiyet kazandı. Böylece Balkanlarda Osmanlı Devleti’ne bağlı devlet kalmadı.

Etkinlik

Aşağıda verilen harita üzerinde XIX ve XX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde meydana gelen darbeler ve bu darbeler sonrası kaybedilen toprakları belirleyiniz. Bu yerleri tabloda ilgili yerlere yazınız.

  • Cevap:

1876 Darbesi (Balkan Savaşları, 1912-1913): Bu dönemde Osmanlı Devleti, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan’a toprak kaybetti.

1909 Darbesi (I. Dünya Savaşı, 1914-1918): Bu dönemde Osmanlı Devleti büyük toprak kayıpları yaşadı, ancak tarihler verdiğiniz 1909 darbesi ile doğrudan ilişkilendirilebilecek özel bir toprak kaybı yoktu.

1913 Darbesi (Balkan Savaşları, 1912-1913): Bu darbenin hemen ardından Balkan Savaşları patlak verdi ve Osmanlı Devleti bu savaşlarda birçok toprak kaybı yaşadı. Bu kayıplar özellikle Balkan ülkelerine gitti.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 170 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!