Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 168

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 168 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 168

1909 Darbesi (31 Mart Olayı)

II. Meşrutiyetin ilanından sonra yapılan seçimlerde, İttihat ve Terakki Fırkası en güçlü siyasi kuruluş hâline geldi. Bu durum, İttihat ve Terakki Fırkası ile diğer fırkalar -özellikle de Ahrar Fırkası- arasında anlaşmazlıklar çıkmasına neden oldu. Meşrutiyet karşıtı bazı gazeteciler, İttihat ve Terakki Fırkası aleyhine propaganda yapmaya başladılar. Balkanlarda yaşanan bunalımlardan İttihat ve Terakki Fırkasını sorumlu tuttular. Bu ortamda Serbesti gazetesinin başyazarı Haşan Fehmi öldürüldü (8 Nisan 1909).

Haşan Fehmi’nin cenazesine bazı üniversite öğrencileri, subaylar, dervişler ve kalabalık bir grup katıldı. Cenaze töreni bir anda İttihat ve Terakki Fırkası’na muhalif olanların gövde gösterisine dönüştü. Bütün bu olayların sonucunda “31 Mart Vakası” meydana geldi. (13 Nisan 1909). “31 Mart Olayı” denen bu ayaklanmayı bastırmak için İttihat ve Terakki Fırkasının daha önceden Rumeli’den getirdiği avcı taburları içerisindeki bazı disiplinsiz grupların da karışmasıyla isyan daha da büyüdü. İttihat ve Terakki Fırkası duruma hâkim olamadı.

31 Mart Olayı, Selânik’te duyulunca Mahmut Şevket Paşa komutasında “Hareket Ordusu” hazırlanarak İstanbul’a gönderildi (Görsel 4.20). Kurmay başkanlarından biri olan Mustafa Kemal, ordunun İstanbul’a sevkiyatında rol oynadı. İsyan kısa sürede bastırıldı. Ancak ittihatçılar isyanın tüm sorumluluğunu Sultan II. Abdülhamit’e yüklediler. Bir süre sonra da Sultan II. Abdülhamit’i tahttan indirerek yerine Sultan V. Mehmet Reşat’ı getirdiler (27 Nisan 1909).

1913 Darbesi (Bâb-ı Âli Baskını)

31 Mart Olayı sonrasında İttihat ve Terakki Fırkası, ülke yönetiminde âdeta söz sahibi tek parti durumuna geldi. Ancak bu durum bir muhalefet cephesini de ortaya çıkardı. 1911 yılında Hürriyet ve İtilaf Fırkası kuruldu. Diğer yandan 1911 yılında Arnavutluk’ta çıkan isyanı bastırmak üzere gönderilen asker arasında ittihatçıların politikasını beğenmeyen muhalif subaylar, “Halaskâr-ı Zabitân” adını verdikleri bir birlik kurup dağlara çıktılar. Mevcut hükümete de bir muhtıra vererek yeni bir hükümet kurulmasını, aksi hâlde yönetime el koyacaklarını bildirdiler. Bu durum karşısında Said Paşa Hükümeti istifa etmek zorunda kaldı. Yerine Gazi Ahmet Muhtar Paşa başkanlığında yeni bir hükümet kuruldu (1912).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 168 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!