Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 165

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 165

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki başarısızlıklar mecliste tepkilere neden oldu. Özellikle azınlık milletvekillerinin uzlaşmaz tutumları nedeniyle Sultan II. Abdülhamit, Kanun-i Esasî’nin kendisine verdiği yetkiyle meclisi süresiz tatil etti (14 Şubat 1878).

4.3.5. II. Meşrutiyet’in İlanı (24 Temmuz 1908)

Sultan II. Abdülhamit’in 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Meclis-i Mebusan’ı kapatıp Kanunu-i Esasî’yi kaldırması meşrutiyet yanlısı aydınların yeniden harekete geçmelerine neden oldu. Tıbbiye öğrencilerinden bazıları İbrahim Temo önderliğinde gizli “İttihat-ı Osmani Cemiyeti”ni (Görsel 4.18) kurdular. Cemiyet daha sonraki dönemde “İttihat ve Terakki Cemiyeti” adını aldı (1895). Cemiyetin amacı, yeniden meşrutiyet yönetimine geçilmesini sağlamaktı. İttihat ve Terakki, bir süre sonra ordu içindeki subaylar arasında rağbet gördü. En fazla taraftarı Selânik ve Makedonya’da buldu.

Osmanlı Devleti’nde bu gelişmeler yaşanırken İngiltere, Rusya ile 1908 yılında yaptığı Reval görüşmelerinde Rusya’yı Makedonya ve Boğazlar üzerinde serbest bıraktı. Bu durum ittihatçılarda
“Ülke elden gidiyor.” düşüncesini ortaya çıkardı. İttihatçılar, AvrupalI devletlerin Osmanlı iç işlerine karışmalarının önüne geçmek için meşrutiyetin yeniden ilan edilmesini istiyorlardı. Cemiyete bağlı Enver Bey Selânik’te, Ahmet Niyazi Bey Manastır’da kendilerine bağlı birliklerle ayaklanma çıkardılar. Olayların büyümesinden endişelenen Sultan II. Abdülhamit, 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kaldı.

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra yeniden hazırlanan Kanun-i Esasî’nin bazı maddeleri şunlardır:
• Osmanlı hükümdarlığı, halifeliği de kapsayacak şekilde Osmanlı hanedanının en yaşlı üyesine geçer.
• Parlamento yalnızca kabinenin güvenoyu almaması hâlinde feshedilir.
• Bakanlar padişaha karşı değil, Meclis-i Mebusana karşı sorumludurlar.
• Kanun tasarısı koyma ya da kanun düzenlemesi konularında teklif sunma hakkı, Âyan Meclisine ve Meclis-i Mebusana aittir.
• Yayın (neşriyat) kanun dairesinde serbesttir.
• Postanelerde emanet evrak ve mektuplar hâkim veya mahkeme kararı olmadan açılamaz.

Osmanlı Devleti’nde XIX. yüzyılda muhtarlıkların ve taşra meclislerinin kurulması demokratikleşmenin ilk aşamalarını oluşturdu. Meşrutiyet dönemlerinde yapılan mebus seçimleri ve çok partili hayata geçiş denemeleri ile de demokratikleşme yolunda önemli adımlar atıldı. Sınırlı da olsa halk, yönetime ortak oldu. Basın üzerindeki sansürün kaldırılmasıyla birçok gazete yayın hayatına başladı. Toplantı ve dernek kurma hak ve hürriyetleri kabul edildi. Özgürlük ve demokrasi kavramları güçlendi. Diğer yandan AvrupalI devletlerin Osmanlı Devleti üzerindeki emelleri Türkler arasında milliyetçilik duygularını geliştirdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!