Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 163

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 163

Tanzimat Dönemi’nde (1839-1876) Osmanlı Devleti Avrupa siyasi sistemine entegre olabilmek amacıyla hukuksal alanda da düzenlemelere ihtiyaç duyuldu. Bu doğrultuda birçok alanla ilgili kanunlar hazırlandı. Bu kanunlar içerisinde “Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye” (Mecelle) ön plana çıktı.

Cevdet Paşa’nın (Görsel 4.15)başkanlığındaki bir komisyon tarafından İslam hukukuna bağlı kalınarak hazırlanan Mecellede, daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukukuna dair bilgilere yer verildi. Mecelle ile şerî kanunlar Batı standartlarında sistemli bir hâle getirildi. Neticede Mecelle bir bakıma modern hukukla şerî hukukun sentezinden oluştu.

4.3.4.1. Meşrutiyet’in İlanı ve Kanun-i Esasî’nin Kabulü (23 Aralık 1876)

XIX. yüzyılın sonlarından itibaren dünyada anayasal düzene geçiş hareketleri hızlandı. Bu gelişmeler Osmanlı Devleti’ni de etkiledi. Ülke içinde Genç Osmanlılar Cemiyeti üyeleri anayasal düzen konusunda çalışmalara başladılar. Özellikle bu cemiyetin ileri gelenlerinden biri olan Mithat Paşa, Sultan II. Abdülhamit’ten tahta çıkarıldığı takdirde yeni bir anayasanın ilanı konusunda söz almıştı.

Sultan Abdülaziz’in ölümünden sonra yerine Sultan V. Murat geçti. Tahta geçmesinden kısa bir süre sonra sağlığının bozulması üzerine Sultan V. Murat tahttan indirildi. Yerine Genç Osmanlıların desteklediği Sultan II. Abdülhamit (Görsel 4.16) tahta çıkarıldı. Sultan II. Abdülhamit padişah olduktan sonra “Şûray-ı Devlet” te bir komisyon oluşturdu. Komisyonun başına Mithat Paşa’yı getirdi. 23 kişilik komisyon Türk tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasî’yi hazırladı. Tüm bu gelişmeler olduğu sırada, Rusların Panslavizm propagandaları nedeniyle Balkanlarda çıkan isyanlar devleti zor durumda bıraktı. Osmanlı Devleti bu meselenin çözümü için büyük devletlerin katıldığı Tersane Konferansı’nı düzenledi. Osmanlı Devleti, Avrupalı devletlerin desteğini alabilmek, dış baskıları bertaraf etmek ve Balkan krizini çözebilmek için topladığı konferans sırasında Kanun-i Esasî’yi ilan etti (23 Aralık 1876).

Kanun-i Esasî, Osmanlı Devleti’nde anayasal hareketler açısından dönüm noktası oldu. Osmanlı Devleti’nde meşruti yönetime ve anayasal düzene geçildi. Müslümanlarla birlikte gayrimüslim azınlığa da siyasal haklar verildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!