Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 16

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 16

Diplomaside Mütekabiliyet Dönemi

Mütekabiliyet; milletlerarası hukukun temel prensiplerinden biridir. Genel olarak devletlerin birbirleriyle eşit egemenlik haklarına sahip olduğunun bir göstergesi şeklinde de ifade edilebilir. Bu ilkeye özellikle antlaşmalar hukukunda, diplomasi ve konsolosluk hukukunda, azınlık antlaşmalarında başvurulur.

XVI. yüzyılda Osmanlı Devleti, stratejik rakipleri ile yapmış olduğu askerî mücadelelerde büyük başarılar elde etti. Bu başarılar sonucu imzalanan antlaşmalarda Osmanlı Devleti rakiplerine siyasi üstünlük sağladı. Nitekim Kanuni-Sultan Süleyman Dönemi’nde Habsburg Monarşisi’rıde yer alan Avusturya ile yapılan savaşlar Osmanlı Devleti lehine sonuçlandı. Avusturya barış istemek zorunda kaldı ve 1533 yılında iki ülke arasında İstanbul Antlaşması imzalandı. Osmanlı Devleti üstün taraf olduğundan antlaşmada mütekabiliyet esaslarına riayet edilmedi. Dolayısıyla Osmanlı Devleti, Avusturya’ya siyasi üstünlük sağladı.

İli. Murat ve III. Mehmet dönemlerinde, Osmanlı-Avusturya savaşları devam etti. Bu savaşların en önemlisi 1596 yılında yapılan Haçova Meydan Muharebesi oldu. Savaştan sonra Estergon ve Kanije kaleleri alındı.

HAÇOVA MEYDAN MUHAREBESİ

Arşidük Maximilien (Maksimilyen) ile Bat- hory (Batori) kumandasındaki 50-100 bin kişilik Avusturya imparatorluk ordusu; Alman, İspanyol,-Papalık, Floransa, Macar, Çek ve Leh askerlerinden meydana geliyordu. Osmanlı kuvvetleri de hemen hemen aynı sayıdaydı. İlk çarpışmalar 25 Ekim’de, ikindi vakti küçük gruplar arasında başladı, asıl savaş ise ertesi gün 26 Ekim’de cereyan etti. Osmanlı ordusu klasik savaş düzeni almıştı… Haçova bataklığının arka tarafında yer alan Habsburg askerleri ikindi vakti harekete geçerek Osmanlı ordusu üzerine alaylar hâlinde saldırmaya başladı. Saldırılar sırasında Sokulluzade Haşan Paşa kumandasındaki Rumeli kuvvetlerinin bulunduğu sağ kol dağıldı.
Ardından merkeze hücum ederek müdafaa hattını yaran Habsburg kuvvetleri, buradaki ağırlıkları, hazine ve eşya sandıklarını yağmalamaya başladılar. Bu durum karşısında Veziriazam İbrahim Paşa geri çekilme, hatta padişahı kıyafet değiştirerek kaçırma planları yaptıysa da Hoca Sâdeddin Efendi, padişahın savaş meydanından çekilmesinin kesin bir yenilgiye ve askerin dağılmasına yol açacağını, bu sebeple yeniden toparlanmak için gayret gösterilmesi gerektiğini söyleyerek padişahı ikna etti ve padişahın savaş meydanında kalmasını sağladı. Bu arada merkeze saldıran ve yağmaya dalan Habsburg kuvvetlerinin karargâhtaki hizmetli sınıf tarafından kolayca geri püskürtülmesi, padişahın savaş meydanından ayrılmaması, büyük bir bölümü savaşı sürdürmekte olan ve bir kısmı bozulup geri çekilen askerin maneviyatını yükselttiği gibi savaşın kaderini de değiştirdi. Toparlanıp hücuma geçen Osmanlı kuvvetleri karşısında müttefikler panik hâlinde kaçmaya başladılar, düşmanın büyük bir kısmı da bataklığa sürülerek imha edildi ve böylece kesin bir zafer kazanılmış oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!