Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 157

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 157

4.2.12. İslam Dünyasının Dayanışma Faaliyetleri

I. Dünya Savaşı öncesi Avrupalı devletler, Osmanlı Devleti’nin siyasi varlığına son vermeye çalışırken dünyanın farklı bölgelerinde yer alan birçok Müslüman topluluk İslam’ın hamisi olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ne maddi ve manevi yardımda bulundu. Bu Müslüman topluluklardan biri de Asya’nın güneyinde yer alan Myanmar (Eski adıyla Burma veya Birmanya) idi. Myanmar’ın yaklaşık %5’i Müslümanlardan oluşuyordu. Müslümanların %68’i Hint, %30’u ise Myanmarlı idi. Müslümanların %41’i Myanmar’ın güneybatısında Bengal Körfezi’nin doğu sahilindeki Arakan bölgesinde ikamet ediyorlardı (Harita 4.11).

Osmanlı Devleti siyasi ve ekonomik açıdan zor durumda bulunduğu dönemlerde bile dünyadaki bütün Müslümanların koruyucusu konumundaydı. Osmanlı padişahları, halife sıfatıyla Afrika’dan Asya’ya bütün Müslümanlara yardım göndermeye gayret gösteriyorlardı. Bu yüzden bölge Müslümanları da İslam’ın hamisi olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ni yakından takip ediyorlardı.

XIX. yüzyılda Sultan II. Abdülhamit’in de gayretiyle Hindistan, Çin, Myanmar ve Arakan’daki Müslümanların Osmanlı Devleti’ne ilgileri her geçen gün daha da arttı. Bunun neticesinde 1897’de Osmanlı-Yunan Savaşı çıkınca Asya’daki Müslümanlar hemen yardım toplayarak Osmanlı Devleti’ne gönderdiler. Yine bu dönemde Osmanlı Devleti’nde birçok demir yolunun yapımına başlandı. Bu yollardan biri hac yolculuğunu kolaylaştıracak Hicaz Demir Yolu idi. Yabancı şirketler tarafından yapımına başlanan demir yolu zaman içerisinde bu şirketlerin alacakları yüzünden durma noktasına geldi. Ancak dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar gönderdikleri yardımlarla demir yolunun tamamlanmasına büyük katkı sağladılar. Başta Hindistan, Mısır, Rusya ve Fas olmak üzere Endonezya, Singapur, Güney Afrika, Tunus ve Cezayir’den bağışlar yapıldı. Hicaz Demir Yolu’na yardım edenler arasında Myanmarlı ve Arakanlı Müslümanlar da vardı. Osmanlı yönetimi Myanmar ve Arakan’dan yardım gönderenlere Hicaz Demir Yolu madalyaları (Görsel 4.10) göndererek teşekkür etti.

1912’de Balkan Savaşları sırasında Hindistan, Çin, Singapur, Myanmar ve Arakan’daki Müslümanlar, yaralıların tedavisi için sağlık ekipleri hazırlayarak Anadolu’ya yolladılar. Topladıkları maddi yardımları ise konsolosluk, Osmanlı bankası ve Avrupa bankaları aracılığıyla Osmanlı Devleti’ne gönderdiler. Özellikle Arakan’daki Müslümanlar 35.000 altın, Birmanya Hilal-i Ahmer’i (Birmanya Kızılay’ı) ise yaklaşık 3.000 İngiliz altın lirası yardımda bulundular. Neticede Myanmar ve Arakan’daki Müslümanlar büyük fedakârlık örneği göstererek Müslümanların koruyucusu olarak gördükleri Osmanlı Devleti’ne yardım ettiler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!