Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 148

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 148

4.2.6. Mısır Sorunu ve Kavalalı Mehmet Ali Paşa

Mısır’ın uluslararası bir sorun hâline gelmesi 1798’de Fransa’nın Mısır’ı işgali ile başladı. Fransız İhtilali’nden sonra yayılmacı bir politika izlemeye başlayan Fransızlar, kendilerine rakip olarak gördükleri İngilizlerin sömürgelerini ele geçirebilmek için harekete geçtiler. Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu,
1798’de İskenderiye’ye çıktı ve Osmanlı kuvvetlerini yenerek Mısır’ı işgal etti. Dönemin padişahı III. Selim başarılı bir denge politikası izleyerek Fransa’nın rakiplerinden yararlandı. Fransa’ya karşı İngiltere ve Rusya ile antlaşma yapmak zorunda kaldı. Antlaşmadan bir süre sonra İngiliz donanması ani bir baskınla Ebukır denen yerde Fransız donanmasını batırdı. Donanması yok olan Napolyon

Osmanlı Devleti’ni barışa zorlamak amacıyla Suriye üzerine yürüdü. Suriye’de Akka Kalesi önünde yapılan savaşta, Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Nizam-ı Cedit ordusu Napolyon’u ağır bir yenilgiye uğrattı. Fransa ile 1801’de El Ariş Antlaşması imzalanarak savaşa son verildi. 1802 yılında iki ülke arasında yapılan Paris Antlaşması ile Mısır yeniden Osmanlı idaresine girdi.
1869 yılında Akdeniz ile Kızıldeniz, İngilizler tarafından Süveyş Kanalı ile birleştirildi. Süveyş Kanalı’nın açılması sonucunda Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki ticaret yolu çok kısalmış oldu. Özellikle İngilizler bu kanal sayesinde Hindistan’daki sömürgelerine kısa yoldan ulaşma imkânı buldu. Bu durum Süveyş Kanalı’na en yakın konumda olan Mısır’ın stratejik önemini artırdı. Dolayısıyla sömürgeci ülkelerin Mısır’a ilgileri daha da yoğunlaştı. Bu yüzden Mısır bu dönemden sonra birçok ülkenin mücadelesine sahne oldu.

Mısır’ı Fransız işgalinden kurtarmak için 1799 yılında Kavala’dan gönderilen askerler arasında Kavalalı Mehmet Ali Paşa (Görsel 4.6) da yer almıştı. Mehmet Ali Paşa, Fransızların Mısır’dan çekilmesinden sonra, buradaki askerleri disiplin altına alarak onların komutanlığına yükseldi. 1805’te ise Osmanlı Devleti tarafından Mısır’a vali olarak atandı. Bölgede birçok ıslahat yaptı. Güçlü bir ordu ve donanma kurdu ve zamanla Mısır’da büyük otorite hâline geldi.

Değerlendiriniz

Mehmet Ali Paşa’nın Mısır’da büyük bir otorite hâline gelmesi Osmanlı Devleti’nde ne gibi olumsuzluklara neden olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Ali Paşa’nın Mısır’da büyük bir otorite kazanması, Osmanlı Devleti’nin Mısır’daki kontrolünü kaybetmesine ve merkezi otoritesinin zayıflamasına neden olmuştur. Osmanlı hükümeti, Mehmet Ali Paşa’nın güçlenmesini kontrol altına alamamış ve Mısır’ı fiilen bağımsız hale getirmiştir. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin zaten zayıf olan merkezi otoritesini daha da zayıflatmıştır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!