Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 146

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 146

4.2.5. Ermeni Meselesinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

Osmanlı Devleti’nin çeşitli kademelerinde görev yapan Ermeniler, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikası sayesinde dinî vecibelerini rahatça yerine getirmiş hatta kendi din adamlarını kendileri tayin etme imkânı elde etmişti. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde devlet yönetimiyle ilgili bir problemleri olmayan Ermeniler, devletin zaafa uğradığı XIX. yüzyılın son çeyreğinden itibaren başta Rusya olmak üzere İngiltere ve Fransa gibi emperyalist devletler, Şark Meselesi’ni hayata geçirmek amacıyla Ermenileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladılar. Bu doğrultuda ilk olarak 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Ayastefanos Antlaşmasının 16. maddesine; Berlin Antlaşması’nın ise 61. maddesine “Ermeniler için ıslahat yapılacaktır.” ifadesini ilave ettiler. Böylece Ermenileri koruma bahanesiyle Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışma hakkını elde ettiler.

Rusya’nın Ermenilerle ilgili hedefi, Anadolu’nun doğusunda bir Ermeni devleti kurdurarak bu devlet üzerinden Akdeniz’e, dolayısıyla da sıcak denizlere inmekti. Aynı şekilde İngiltere de bu bölgede kendi himayesinde bir Ermeni devleti kurulmasını istiyordu. İngiltere bu sayede Rusya’ya karşı tampon bölge oluşturarak Rusya’nın Akdeniz’e inmesini engellemeyi amaçlıyordu. İki devletin siyasi politikasından da anlaşılacağı gibi Ermeni meselesi, Ermenilerin değil; Osmanlı Devleti’ni parçalamak isteyen Rusya ve İngiltere’nin menfaatleri doğrultusunda ortaya çıktı.

Emperyalist devletlerin desteği ile Ermeniler teşkilatlanmaya başladılar. Bu amaçla komite ve çeteler kurdular. Bunlar arasında en önemlileri, 1887’de Cenevre’de kurulan “Hınçak Partisi” ve 1890’da Tiflis’te kurulan “Taşnak Partisi” idi. İki cemiyetin de amacı Osmanlı toprakları içerisinde Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurmak ve ayaklanmalar çıkararak Avrupa devletlerini olayların içerisine çekmekti. Bu amaçlar doğrultusunda hareket eden Ermeni çeteleri (Görsel 4.5), 1896’da Van’da isyan çıkardılar. Bu isyanı 26 Ağustos’ta İstanbul’daki Osmanlı Bankası saldırısı takip etti. 1904’te Sason İsyan’ını çıkaran Ermeni komiteciler, 1905’te ise Sultan II. Abdülhamit’e suikast girişiminde bulundular. 1909’da da Adana ve çevresinde yol kesme, karakol basma, sivil insanları katletme gibi eylemlerde bulundular.

I. Dünya Savaşı başladıktan bir süre sonra Ruslar, Ermenileri Osmanlı Devleti aleyhine kışkırtarak ayaklandırdılar. Bazı Ermeni çeteleri ise cephe gerisindeki Müslümanları katlettiler. Ermeni çeteler, 1915 yılı içerisinde 15 Nisan’da Van’da, 17’sinde Sason’da, 18’inde Bitlis’te 20 Nisan’da Van’da yeniden isyan başlattılar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 146 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!