Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 111

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 111

XIX. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti ile Almanya arasında belirgin bir yakınlaşma görüldü. Bu yakınlaşmada Almanya, İngiltere’nin sömürgeleri ile olan bağlantısını kesmeyi amaçladı. Bu amacı gerçekleştirmek için Berlin-Bağdat Demir Yolu Projesi yürürlüğe kondu. Bu projeye göre Berlin’den başlayarak Boğazları geçen ve Bağdat’a kadar uzanan (3B Projesi) bir demir yolu yapacaklardı. Böylece Almanlar Basra Körfezi’ne çıkacaklardı. Ancak Almanya’nın bu projesi İngiltere’yi endişelendirdi. İngiltere, Osmanlı-Almanya yakınlaşmasını engellemek istedi.

Demir Yolu Hattının Önemi

Demir yolu hattı, Şam ve Ürdün’den geçerek, İslam’ın en önemli kutsal mekânlarını barındıran Hicaz bölgesindeki Medine’ye ulaşıyordu.
1900 yılında İstanbul’u Mekke,
Medine ve Yemen’e bağlayan hattın çalışmalarına Şam’dan başlandı.
11908 yılında İstanbul’dan Şam’a, oradan Medine’ye ilk sefer yapıldı. Başlangıçta uzunluğu 1.464 kilometre olan hat, 1917 yılına gelindiğinde 1.750 kilometreye ulaştı.
Tahmini maliyeti 4 milyon Osmanlı lirası olarak hesaplanan demir yolu, Sultan II. Abdülhamit’in öncülük ettiği bağış kampanyalarıyla yapıldı.

Demir Yolu Hattının Amaçları
Bölgede İslami finans kaynaklarıyla hattın yanı sıra inşa edilen tesisler aracılığıyla ticaretin canlandırılması,
Hacca gidiş süresini ve masraflarını azaltma,
Müslümanlara güvenli seyahat imkânı sağlama ve uzun seyahatlerin getirdiği hastalıklara karşı Müslümanları koruma,
Osmanlı Devleti vilayetlerini ve İslam’ın kutsal mekânlarını hilafetin başkenti İstanbul ile bağlayarak koruma altına alma.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!