Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 108

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 108

Asâkir-i Mansûre i Muhammediye ordusunun esasları her ne kadar padişahın fermanı ile belirlenmişse de askere almada tam bir sistem yoktu. Maaş karşılığı on iki yıl askerlik yapılacaktı. Böylece Nizam-ı Cedit döneminde üç yıl olan askerlik süresi dört katına çıkarılmıştı. Bu süre askerlik yapacak kişileri evlilik dâhil sivil hayattan uzun süre uzak tutacaktı. Askerlikten ayrılmak isteyenler için bir kural belirlenmemişti. Savaş hâli olmadığı dönemlerde her beş askerden biri memleketi yakınsa altı ay, uzaksa sekiz ay sıla izni alabiliyordu.

Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusuna Avrupa tarzında modern usullerle eğitim yaptırıldı. Askerlerin kıyafetleri de dâhil tüm teçhizatı yenilendi. Ordunun giderlerini karşılamak amacıyla ayrı bir bütçe oluşturulurken kıyafet ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul’da Feshane ve Debbağhane gibi imalathaneler kuruldu. Askerî talim ve yürüyüşlerin belirli bir nizam çerçevesinde yapılması amacıyla “Mızıka-i Hümâyun” kuruldu (Görsel 3.19). Ordunun asker ihtiyacı ise Müslüman ahalinin 15-25 yas arası gönüllü gençlerinden karşılanmaya çalışıldı. Asgari hizmet süresi olarak da on iki yıl belirlendi. Bu süre sonunda isteyen askerlere emeklilik hakkı tanındı. Vilayetlerde ücretli asker ihtiyacını azaltmak için “redif” denilen askerî birlikler oluşturuldu (1834). Sultan II. Mahmut, askerî işleri belli bir düzende yürütmek amacıyla “Dâr-ı Şûra-yı Askerî” (Askerî Şûra) adlı yüksek bir danışma kurulu kurdu (1836).

Osmanlı ordusunun yeniden düzenlenmesi konusundaki faaliyetlere Tanzimat Dönemi’nde de devam edildi. Nitekim 1839’da ilan edilen Tanzimat Fermanı’nda, “muhafaza-i vatan” ifadesine yer verildi. Bu ifade askerliğin Müslim-gayrimüslim tüm Osrrıanlı tebaasının sorumluluğunda olduğunu gösterdi. Bu durum aynı askerî alanda ulus-devlet modelinin temeli olarak görüldü. Böylece tüm ahalinin devletle olan bağı güçlendirilerek milliyetçilik akımının yaratmış olduğu olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlandı. Ancak gayrimüslimler bu uygulama ile cizye vergisinden muaf tutuldu.

1846 tarihli “Kura Kanunu” ile askere alma işlemlerine bir düzen getirildi. Bu uygulama ile askerlik süresi beş yıl oldu. Bölgenin ileri gelen yöneticilerinin nezareti altında nüfus sayımı yapılmış yerlerde yaşı 19-20 olan genç erkekler arasından askere alınacaklar kura çekilerek tespit edildi. Bu uygulama ile özel statüdeki bazı eyaletler dışında, Osmanlı halkının tamamı askerlik hizmetlerine dâhil edildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!