Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 106

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 106

3.3.2. Osmanlı Devleti’nde Askerî Islahatlar

Fransız İhtilali’nin yaymış olduğu milliyetçilik akımının, kendi üniter yapısını bozmasını engellemek isteyen Osmanlı Devleti, birçok Avrupa devleti gibi zorunlu askerlik sisteminden yararlanma yoluna gitti. Bu doğrultuda XIX. yüzyıldan itibaren askeri alanda önemli ıslahatlar yaptı. Bu ıslahatlar ve sonuçlan genel olarak şunlardır:

Nizam-ı Cedit Ordusunun Kurulması

Osmanlı Devleti’nin XV-XVII. yüzyıllar arasında kazanmış olduğu parlak zaferlerin önemli unsurlarından biri Yeniçeri Ocağı idi. Ancak bu ordunun zaman içinde bozulması devlet adamlarını yeni arayışlara yöneltti. Son olarak Sultan III. Selim Dönemi’nde, 1787’de başlayan Rus ve Avusturya savaşlarında başta Yeniçeriler olmak üzere diğer askerî birliklerin zaafa uğradığı görüldü. Bu sebeplerden dolayı çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, harp sanatını bilen talimli askerler yetiştirilmesi amaçlandı. Bu konuda ilk ciddi teşebbüs Nizam-ı Cedit ordusunun kurulması oldu.

Yeniçeri Ocağı’nın yetersiz olduğunu ve devletin başına sorunlar açtığını göz önünde bulunduran Sultan III. Selim 1792 yılında Nizam-ı Cedit adında yeni bir ordu kurulması için çalışma başlattı. Nizam-ı Cedit ordusu Fransız subaylar ve teknisyenlerin danışmanlığı ile oluşturuldu. Nizam-ı Cedit ordusunun yanında Humbaracı, Lağımcı ve Topçu Ocakları da ıslah edilmeye çalışıldı. Ancak olası isyanlarına karşı Yeniçeri Ocağı’na dokunulmadı. Çıkarılan kanunnamelerle, Nizam-ı Cedit ordusunun eğitim ve öğretiminin nasıl yapılacağı, er ve subayların hangi kurallara uyacağı ve bunlara ne kadar ücret verileceği belirlendi. Askerlerin eğitim ve barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Üsküdar’da Selimiye Kışlası inşa edildi. Ordunun yapılandırılması, askerlerin eğitimi için başta Fransa olmak üzere Prusya ve İsveç’ten subay, mühendis ve teknik eleman getirildi. Nizam-ı Cedit ordusunun giderlerini karşılamak amacıyla İrad-ı Cedit Hâzinesi kuruldu. Halkın bu orduya katilimi amacıyla vergi indirimi gibi teşvikler yapıldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!