Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 104

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 104

Sömürge bölgelerinden elde ettikleri pamuk, kauçuk, yün gibi tekstil ürünleri ile buğday, arpa gibi ham maddeleri mamule dönüştüren AvrupalIlar, bu sefer mallarını pazarlamak için yeni sömürge bölgeleri arayışına girdiler. Bu durum Avrupa’nın güçlü devletleri arasında ciddi bir ekonomik rekabete yol açtı. Sömürgelerin paylaşılması konusunda zamanla çeşitli anlaşmazlıklar ortaya çıktı.

Diğer yandan Avrupa devletleri kendi aralarında yaptıkları antlaşmalarla sömürge bölgelerinin sınırlarını yeniden belirlediler. Örneğin Afrika kıtasını sömürgeleştiren Avrupa devletleri, âdeta cetvelle yeni sınırlar çizdiler (Harita 3.1). Bunun yanında sömürgeleştirdikleri ülkeleri çeşitli ekonomik bölgelere ayırdılar. Nitekim XIX. yüzyılda Uzak Doğu’da oldukça geniş topraklara sahip olan Çin’i çeşitli ekonomik bölgelere ayırarak (maden, tarım ve sanayi bölgeleri gibi) kendi aralarında paylaştılar.

Sömürgeciliğe dayalı merkantilist politikalar zamanla Avrupa’da sermaye birikimini de beraberinde getirdi. Bu durum İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin yatırımcılarını farklı bölgelerde yatırım yapmaya yöneltti. Örneğin XIX. yüzyılda birçok AvrupalI yatırımcı, sömürgeci mantıkla Osmanlı sınırları içerisinde yatırım yaptı. Hatta Osmanlı Hükûmeti’ne faiziyle borç para vererek sermaye birikimlerini farklı şekilde değerlendirdiler. Bu şekilde borçlandırdıkları ülkeler üzerinde siyasi ve ekonomik nüfuz kurdular.

Sanayi Devrimi’nin sağladığı teknik üstünlükle ham madde, iş gücü ve pazar ihtiyacını karşılayan Avrupa devletleri, sömürgeleştirdikleri bölgelerde kendi din ve kültürlerini yayma amacıyla asimilasyon faaliyetlerinde de bulundular. Özellikle Hristiyan misyonerler aracılığıyla bölge insanlarının dinlerini, dillerini ve kültürlerini yok ettiler. Örneğin Afrika’nın kuzeyinde ve iç bölgelerinde halka yönelik asimile politikası izleyen Fransızlar buradaki halkın dinini, dilini ve kültürünü zorla değiştirmeye çalıştılar. Özellikle Cezayir ve Tunus’ta 1.5 milyon civarında Müslümanı, hatta yakın dönemde (1994) Ruanda’da 800 bin masum vatandaşı katlettiler. Belçika Kralı II. Leopold (1805-1909) Dönemi’nde ise Afrika ülkesi Kongo’da uyguladığı insanlık dışı uygulamalar nedeniyle yaklaşık on milyon insan hayatını kaybetti. Yine 350 yıl Hollanda’nın sömürgesinde kalan Endonezya’nın bağımsızlık mücadelesi sırasında, binlerce Endonezya vatandaşı Hollanda askerleri tarafından öldürüldü. İtalya da 1936’da Etiyopya, Somali, Eritre ve Kenya’da; 1912’de ise işgal ettiği Libya’da yüz binlerce masum vatandaşı katletti. XVI. yüzyıldan itibaren en büyük sömürge devleti hâline gelen İngiltere de Afrika, Amerika ve Hindistan’da birçok masum insanı katletti.

Etkinlik

Avrupalıların sömürgecilik faaliyetleri kapsamında yaptıkları katliamlar ve etkileri hakkında araştırma yaparak bir sunum hazırlayınız. Hazırladığınız sunumu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşarak sömürgeciliğin sonuçlarını insani değerler açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Sömürgecilik, Afrika ve diğer sömürge bölgelerinde ağır insan hakları ihlalleri ve kültürel yıkımlara neden olmuştur. Avrupalı güçlerin bu faaliyetleri, yerel halklar üzerinde kalıcı ekonomik ve sosyal yaralar bırakarak, bölgenin uzun dönemli kalkınmasını olumsuz etkilemiştir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!