Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 161 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161

Osmanlı Devleti, ortaya çıkan yeni durum üzerine Hint Okyanusu’ndaki stratejik bölgelere seferler düzenlemiştir. Böylece deniz ticaretini yeniden Akdeniz’e yönlendirmek isteyen Osmanlılar, Afrika’nın kuzey kıyıları ve Kızıldeniz sahillerinde olabildiğince genişlemeye çalışmıştır. Osmanlılar bir taraftan Kuzey Afrika’daki İspanyol kolonilerine son verirken diğer taraftan da Mısır ve Kızıldeniz yönünden Afrika içlerine kadar ilerlemiştir. Bu durum Osmanlıların, Hindistan’ın güneybatı sahillerine kadar etki alanı oluşturma stratejisinin bir sonucudur.
Portekizlilerle yaşanan askerî rekabet, Osmanlıların Mısır’ı fethinden sonra artarak devam etmiştir. Bu amaçla 1525’te Süveyş’te Mısır Kaptanlığı kurulmuş ve Kızıldeniz kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Ayrıca buradaki donanma Selman Reis’in idaresinde Yemen’e gönderilmiştir. Bunun yanında Basra’da bir tersane kurularak Hürmüz Körfezi’nin girişi kontrol altına alınmıştır.

Selman Reis’in 1525 Tarihli Raporu

Osmanlı kaptanı Selman Reis, Coğrafi Keşiflerin Osmanlıların çıkarına uymadığı için Kızıldeniz’in Osmanlı denetimine alınmasını istiyordu. Her yıl Aden Limanı’na uğrayan gemilerden 200 bin altın dolayında gelir sağlandığını belirten Selman Reis, baharat ticaretinin Portekiz denetimine geçtiğini kaygıyla anlatıyordu. Oysa Portekizliler bu bölgeye hâkim olmadan önce Osmanlı Devleti, Mısır’da baharat ticaretinden önemli miktarda gümrük gelirleri elde ediyordu. Bu nedenle Selman Reis, Portekizlilerin Kızıldeniz trafiğini kontrol altına alma girişimlerinin boşa çıkartılmasını öneriyordu. Aden, Suakin ve Mısır’da Hindistan ticaretinden elde edilen gümrük gelirlerinin büyüklüğüne dikkat çeken Selman Reis, önerdiği fetihlerden sultanın hazinesine sağlanacak gelirleri özellikle vurguluyordu.

Kanuni Dönemi’nde; Hadım Süleyman Paşa, Piri Reis, Murat Reis ve Seydi Ali Reis komutasında Hint Denizi’ne dört ayrı sefer düzenlenerek Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu’nda Portekizlilerle mücadeleye girişilmiştir. Osmanlılar bu mücadelede eski ticaret yollarını canlandırmak, Portekizlileri bu sulardan uzaklaştırmak ve böylece mukaddes yerler üzerindeki tehditi ortadan kaldırmak istemiştir. Ayrıca Hindistan’daki küçük İslam devletlerinin ve Sumat- ra’daki Açe İslam Sultanlığı’nın Portekizlilere karşı yardım istekleri de Osmanlıların Hint Denizi’ne açılmasının bir başka nedenidir.

Osmanlı Devleti Hint Deniz Seferleri’nin sonucunda, Portekizlileri bölgeden tamamen uzaklaştıramamıştır. Kürek gücüne dayanan Osmanlı kadırgaları, dar sularda başarılı olurken açık denizlerde Portekizlilerin rüzgâra uygun ve iyi silahlanmış kalyonları üstünlük sağlamıştır. Ancak Osmanlıların ısrarla mücadeleyi sürdürmesi, Portekizlilerin rahat hareket etmesini engellemiş ve bu durum bölgedeki Portekizlilerin ticaretine darbe vurmuştur. Ayrıca bu seferlerle Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndaki mücadeleler, eski…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!