Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 89

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 89

Farsçada beşte bir anlamına gelen pencik, Osmanlı Devleti’nde, fethedilen bölgelerden alınan esirlerin 1/5’inin padişah hizmetine alınması anlamında kullanılıyordu. Buna göre “pencik resmi” adıyla toplanan erkek esirlerden fiziksel durumlarına göre herhangi bir sakatlığı olmayan ve ileride yeniçeri askeri olması hedeflenenler “pencik oğlanı” olarak toplanırdı. Pencik oğlanı seçilmeyen esirler köle olarak kalır, kul statüsüne yükselemezdi. Pencik oğlanlarından eli, yüzü, karakteri düzgün olanlardan bazıları padişahın hizmetkârı, iç oğlanı, olarak saraya alınır ve saray eğitimine tabi tutulurlardı. Geriye kalanlar ise Anadolu’da belli Türk çiftçilerinin yanına verilerek yeniçeri olmadan önce Türkçeyi, Türk ve İslam kültürünü öğrenirlerdi.

Yorumlayalım

DEVŞİRME SİSTEMİ

XV. yüzyılın ilk yarısından XVII. yüzyıl sonlarına kadar yaklaşık iki buçuk asır kadar süren devşirme işlemi kanuna uygun olarak yapıldığında iyi sonuçlar vermiştir. Nitekim 1584-1587 yılları arasında İstanbul’da bulunan Venedik elçisi Lorenzo Bernardo, “Sadece devlet idaresinin değil koca imparatorluğun ordularına kumanda yetkisinin de ellerine verildiği kişiler ne dük ne marki ne de konttur. Hepsi çobanlıktan gelme sıradan insanlardır. Bu sebeple biz Venediklilerin de padişahın yaptığını yapmamızda isabet vardır. Padişah bu adamlardan en iyi kaptanları, sancak beylerini, beylerbeyileri yetiştirerek onlara şan ve itibar kazandırmıştır.” diyerek devşirme sisteminin başarılı bir uygulama olduğunu ifade etmiştir. Gerçekten küçük yaşlarda toplanıp sıkı bir eğitimden geçirilen devşirme oğlanları (Görsel kabiliyet ve biraz da talihlerine göre en yüksek mevkilere kadar çıkabiliyorlardı.

Metne göre devşirme sisteminin özellikleri hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Devşirme sistemi, sıradan kökenli bireyleri küçük yaşlarda toplayıp, sıkı bir eğitimden geçirerek devletin yüksek mevkilerine ve askeri kademelerine getirmeyi mümkün kılmıştır. Bu sistem, bireylerin kabiliyetlerini ve talihlerini kullanarak, devlet idaresinde ve orduda önemli pozisyonlara gelmelerini ve böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim ve askeri kadrolarını güçlendirmesini sağlamıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!