Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 82

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 82

Osmanlı Beyliği’nin Kuruluş Dönemi’nden başlayarak devletleşme sürecinin yaşandığı XIV. yüzyılda da gaza anlayışı, Osmanlı Devleti’nin gelişmesinde önemli bir etken oldu. Dolayısıyla Osmanlılar gaza anlayışını beyliğin kuruluşundan itibaren benimseyerek gerek Anadolu’daki gerekse Rumeli’deki fetihleri bu kavram çerçevesinde meşrulaştırmaya özen gösterdiler. Bu kapsamda Osmanlı fetih hareketleri içinde “alplık ve gazilik” önemli bir yere sahip oldu. Nitekim Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Bey ve en yakınında bulunanlar hem gazi hem de alp unvanı taşımışlardır (Görsel 3.3).

Karamürsel Alp, Konur Alp, Gündüz Alp, Haşan Alp, Kaya Alp, Turgut Alp ve Aykut Alp en tanınmışlarıdır. Bunlar Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasında meydan savaşlarına, kale kuşatmalarına ve birçok fethe katıldılar. Bunun dışında fethedilen bölgelerin idare ve imar işlerinde de görev aldılar.

Daha önceki Türk-İslam devletlerinde olduğu gibi Osmanlılarda da alp teşkilatına girmenin ve iyi bir alp olmanın bazı şartları vardı. Öncelikle iyi bir at, iyi bir kılıç, iyi bir yay ve süngü ile kaliteli bir zırha sahip olmak gerekiyordu. Ama en önemlisi cesur, azimli, güçlü ve güvenilir bir insan olmaktı. Alplar ata çok iyi binip silah kullanabilen yiğit savaşçılardı. “Bahadır” unvanı da verilen alplar, kendi kumandası altındaki gazilerle, düşman ülkelerine akınlarda bulunurlardı.

Alp kavramı, zamanla Arapça “gazi” kelimesi ile özdeşleşerek, “alp gazi” veya “alperen” şeklini almıştır. Nitekim Osmanlı’nın ilk dönemlerinde Osman Gazi Bey ile müttefik olarak gaza yapan bu alplar; Osmanlı tarihçisi Âşık Paşazâde’nin bahsettiği, Osmanlı Beyliği’nin kuruluşunda yer almış topluluklardan biri olarak zikrettiği “Gaziyan-ı Rûm (Anadolu Gazileri)”, alplardan başkası değildirler. Başka bir Osmanlı tarihçisi Oruç Bey ise Osmanlılar, “Gazilerdir ve galiplerdir, fi sebilillah hak yoluna durmuşlardır, gaza malını cem idüp Hakk’a hare edicilerdir ve Hak’tan yana gidicilerdir. Din yoluna gayretlüdürler dünyaya mağrur değillerdür. Şeriat yoluna gözeticilerdür ehl-i şirkten intikam alıcılardır”, sözleriyle Osmanlı Devleti’nin kurucularının ve alpların gazi olduğunu zikretmektedir. Diğer yandan birçok kaynakta Ertuğrul, Osman, Orhan Bey ve alplardan; gazi, gaziler ve gaziyan diye söz edilmektedir.

Osmanlı Devleti’nin kurulmasında ve Rumeli’ye yerleşmesinde alperenler, gaza ve cihat anlayışı ile önemli görevler aldılar. Bazen tek bazen de hep birlikte meydan savaşlarına, büyük bir hisarın zaptına ya da bir kalenin muhasarasına katıldılar. Bazen bir şehrin idare ve imarında görev aldılar. Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin yönlendirdiği alperenler, Rumeli’yi fethederek bir Türk-İslam ülkesi hâline getirdiler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!