Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 52

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 52

XIII. yüzyılın sonlarında Anadolu ve çevresindeki (Harita jeopolitik durum şöyledir:

Balkanlar ve Avrupa: XIII. yüzyıl sonlarında Balkanlar ve Avrupa’da
siyasi birlik yoktu. Özellikle Batı Avrupa’da derebeylik (feodalite) rejimi hüküm sürmekteydi. Bu dönemde Balkanlarda Sırp, Bulgar, Arnavut krallıkları, Eflâk ve Boğdan ile Bosna prenslikleri bulunuyordu. İstanbul ve Trakya’ya hâkim olan Bizans İmparatorluğu, Sırp ve Bulgarlarla siyasi rekabet hâlindeydi. Avrupa’da ise merkezi Viyana olan Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Avrupa’nın en önemli siyasi gücüydü İtalya’da Napoli Krallığı, Venedik ve Ceneviz Cumhuriyetleri  ile Papalık yer almaktaydı. Doğu Avrupa’da Macaristan ve Lehistan Krallığı ve Moskova Knezliği vardı.

Türkiye Selçuklu Devleti: 1243 yılında Moğollarla yapılan Kösedağ Savaşı sonrasında yıkılma sürecine girdiler. Bu yüzden Anadolu’da Türk siyasi birliği bozuldu. Türkiye Selçuklu Devleti, İlhanlIlara bağlı bir devlet hâline geldi. Bunun sonucunda Anadolu’da birçok Türk beyliği ortaya çıktı.

Memlûk Devleti: XIV. yüzyıl başlarında Yakın Doğu’daki en güçlü devletlerden biridir. Mısır’da kurulan Memlûk Türk Devleti’nin hâkimiyet alanları içerisinde Suriye, Filistin, Hicaz ve Irak bulunuyordu. Ayrıca Baharat Yolu da denetimleri altındaydı.

İlhanlı Devleti: Cengiz Han’ın torunu Hülagu tarafından İran’da kurulan İlhanlılar; Anadolu, Irak ve Kafkaslara hâkimdiler. XIII. yüzyıl sonlarında başta Türkiye Selçuklu Devleti olmak üzere Anadolu’daki bütün Türk beylikleri İlhanlIlara bağlı durumdaydı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!