Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 27

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 27

Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır (Görsel 1.15). Süleyman Şah, Büyük Selçuklu Hanedanı’na mensuptur. Büyük Selçuklu Sultanı Melik- şah Dönemi’nde Konya ve çevresini ele geçiren Süleyman Şah, Sakarya kıyılarına doğru ilerledi. 1075 yılında İznik’i fethetti. Daha sonra İzmit’i alarak Üsküdar önlerine kadar geldi. İstanbul’un Anadolu yakasını vergiye bağlayarak buradaki Bizans hâkimiyetine son verdi. Melikşah’ın fermanı ile İznik merkez olmak üzere Türkiye Selçuklu Devleti’ni kurdu (1077). Anadolu’da hâkimiyet alanını genişletmek isteyen Süleyman Şah, bu doğrultuda Anadolu’nun güneyine sefere çıktı. Tarsus, Adana ve Antakya’yı fethetti (1084). Daha sonra Halep’e yöneldi. Ancak bu durum Melikşah’ın, kardeşi Suriye Meliki Tutuş ile arasının açılmasına neden oldu. Halep yakınlarında yapılan savaşta Süleyman Şah yenildi ve savaş meydanında öldü (1086).

Türkiye Selçuklu Devleti-Bizans Mücadeleleri

Türkiye Selçukluları ile Bizans arasındaki mücadeleler ilk olarak Süleyman Şah Dönemi’nde başlamıştı. Bu mücadeleler, Türkiye Selçuklularının Anadolu’ya hâkim olma gayretleri yüzünden sonraki dönemlerde giderek arttı. Süleyman Şah’ın vefatından sonra yerine oğlu I. Kılıç Arslan (1092-1107) geçti. I. Kılıç Arslan, Süleyman Şah’ın vefatı ile bozulan devlet düzenini sağladıktan sonra Bizans üzerinde baskı kurdu. Bu sırada Çaka Beyde İstanbul’u kuşatma planları yapıyordu. Bundan rahatsızdan Bizans, I. KılıçArslan’ı aynı zamanda kayınpederi olan Çaka Bey’e karşı kışkırttı. Çaka Bey’in güçlenmesini kendi devleti açısından tehlikeli bulan I. Kılıç Arslan, Çaka Bey’i öldürttü. Bu sayede Bizans, bir süreliğine Türklerin baskılarından kurtuldu.

Anadolu’da Türk siyasi birliğini sağlamak isteyen I. Kılıç Arslan, Bizans’la bir antlaşma yaparak Doğu Anadolu’ya yöneldi. Denizli üzerinden Konya istikametine doğru ilerledi. Ancak bu sırada I. Haçlı Seferi başlamış, Haçlı orduları Anadolu’ya girmiş ve Türkiye Selçuklu Devleti’nin merkezi İznik’i kuşatma altına almıştı. Kalabalık Haçlı kuvvetleri karşısında İznik’e giremeyen I. Kılıç Arslan, İznik’i Haçlılara bırakıp devletin merkezini Konya’ya taşıyarak Haçlılara karşı yıpratma savaşlarına girişti.

Türkiye Selçuklu-Bizans mücadeleleri, I. Kılıç Arslan’ın vefatından sonra da devam etti. Nitekim Türklerin Haçlı kuvvetleri ile giriştikleri mücadelelerden faydalanmak isteyen Bizans İmparatoru Manuel Komnenos (Manuel Komnerı) Türkleri Anadolu’dan atmak için büyük bir ordu ile harekete geçti. Ancak Türkiye Selçuklu hükümdarı I. Mesut, Konya civarında Bizans ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu arada II. Haçlı Seferi’nin başladığını ve Haçlı ordusunun Anadolu’ya doğru ilerlediğini öğrenen I. Mesut, Bizans’la antlaşma yapmak zorunda kaldı. Antlaşmaya göre Antalya ve çevresindeki bazı yerler Bizans’a bırakıldı.

Haçlı Seferleri’nin Anadolu’da yarattığı otorite boşluğundan faydalanmak ve Türklerin Batı Anadolu’da yoğunlaşan akınlarını durdurmak için Bizans yeniden Anadolu’ya yöneldi. Bizans İmparatoru Manuel Komnenos idaresindeki Bizans ordusuyla, II. Kılıç Arslan (1155-1192) komutasındaki Türkiye Selçuklu kuvvetleri, Eğirdir Gölü’nün kuzeyinde Miıyokefalon’da karşılaştı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!