Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 22

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 22

Türkmen’i bölgede iskân etti. Halep, Hama, Humus ve Şam gibi şehirlerde birçok cami, medrese, kervansaray inşa ederek bölgede Türk İslam kültürünü etkin hâle getirdi. Sonraki dönemlerde bölgeye yönelik Türk göçleri artarak devam etti. 1077 yılında Anadolu’da kurulan Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’nde de Türklerin Suriye’ye yönelik ilgisi devam etti. Türkiye Selçukluları özellikle Halep ve çevresine birçok Türk’ü iskân etmekle kalmadı, bölgeyle ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla önemli faaliyetlerde bulundu.

XII. yüzyılda Suriye’ye başka bir Türk Devleti, Eyyubiler (1171-1250) hâkim oldu. Başta Eyyubi Hükümdarı Selahaddin Eyyubi olmak üzere diğer hükümdarlar döneminde Halep, Şam gibi şehirlerde birçok medrese inşa edildi. Bu medreseler kısa sürede âlimler ve talebelerinin akın ettiği yerler hâline geldi.

XIII. yüzyılda ise Orta Asya ve Anadolu’ya yönelik Moğol istilasından en çok etkilenen topluluk Türkler oldu. Moğolların bu bölgelerde yağma ve talana dayalı faaliyetleri yüzünden Türkiye Selçuklu Devleti himayesindeki Türkmen boyları kitleler hâlinde Suriye’ye akın etmeye başladı. Böylece Suriye’de Türk nüfusu iyice arttı.

Mısır’da kurulan Memlûk Devleti’nin (1250-1517) lideri Sultan Baybars 1260’ta Ayn-ı Calut Savaşı’nda Moğolları yenerek Türk İslam dünyası üzerindeki Moğol baskılarına son verdi. Suriye’ye sığınan Türkler ülkenin çeşitli merkezlerine yerleştirildi. Sultan Baybars 40.000 kişilik Türkmen’i özellikle Halep’e yerleştirerek şehri önemli bir ticaret merkezi hâline getirdi (Görsel 1.8).

1516’dan sonra Suriye’nin hâkimiyetinin Osmanlı Devleti’ne geçmesi sonucunda ise bölge, 1918 yılına kadar kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hâkimiyeti altında kaldı. Osmaniı Devleti’nin siyasi varlığı boyunca Suriye’de Türkmen yerleşimi artarak devam etti ve bölgede önemli bir Türk nüfusu oluştu.

Ancak Suriye’nin Osmanlı hâkimiyetinden çıkmasından sonra buradaki Türkmenler çeşitli baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kaldılar. Buna rağmen millî ve dinî benliklerini korumayı başarabilen Türkmenler günümüze kadar varlıklarını sürdürmeyi başardılar. Ancak 2011 yılında Suriye’de yaşanan iç savaş yüzünden bölgedeki Türkmenlerin birçoğu Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Tartışalım

2011 yılından itibaren mevcut Suriye Hükûmeti’nin Halep ve çevresine yoğun olarak baskı yapması ve bu bölgelerden Türkiye’ye yoğun göçler yaşanmasını tarihî açıdan arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Bulunduğumuz coğrafyada yüzyıllardan beri savaşlar yaşanmakta. Bu savaşlar nedeniyle de her zaman ülkeler arasında göç olaylar görülmüştür. Suriye’de yaşanılan ve özellikle dış ülkelerin kışkırttığı olaylar nedeniyle bir çok insan daha güvenli olduğu için biraz da Türkiye öyle istediği için ülkemize gelmişlerdir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!