Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 203

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 203

C. Aşağıda verilen İfadelerin başına doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

1. (Y) Osmanlı kervansaraylarında güvenlik, “mekkâreciler” tarafından sağlanırdı.
2. (D) Osmanlı Devleti’nde. Lonca Teşkilatı sayesinde esnaflar arasında dayanışma sağlanmıştır.
3. (D) OsmanlIlarda, çarşı ve pazarlarda fiyatların devlet tarafından belirlenmesine “narh” denirdi.
4. (Y) Çifthane sisteminde, devlet üç yıl toprağı işlemeyen çiftçiden öşür vergisi alırdı.
5. (D) Padişah, padişah eşleri ve kızlan, devlet adamları, hayırseverler tarafından yaptırılan vakıflar sayesinde din. sağlık, eğitim faaliyetleri düzenli bir şekilde yürütülmüştür.

Ç. Aşağıdaki noktalı yerlere uygun ifadeleri yazınız.

1. Osmanlı Devieti’nin ülkede yaşayan toplulukları din ya da mezhep esasına göre örgütleyerek yönetme biçimine millet sistemi denir.
2. Osmanlı şehirlerinde özellikle zahire (tahıl ürünleri) türünden ihtiyaç maddelerinin toptan alınıp satıldığı ticari mekânlara kapan; gemilerin barınmaları, yük alıp boşaltmaları, yolcu indirip bindirmeleri için yapılan yerlere ise liman denirdi.
3. Lonca Teşkilatında, ticari ve endüstriyel herhangi bir mesleğe devam etme imtiyazına gedik; teşkilatlanmış esnaf grubuna ise lonca denirdi.
4. Osmanlı’da, çifthane sistemini oluşturan başlıca unsurlar arazi – hane halkı – bir çift öküz idi.
5. Osmanlı Devleti’nde, devlete ait arazilere mirî kişilere ait olanlara ise mülk arazi denirdi.

D. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Osmanlı Devleti’nde önemli etkinliklerin (dinî bayramlar, padişahın tahta çıkması vs.) topluca kutlanmasının amaçları nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde önemli etkinliklerin topluca kutlanmasının amaçları, toplumsal birliği ve dayanışmayı teşvik etmek, İslam’ın önemli dini bayramlarını kutlamak, padişahın tahta çıkışını ve devletin kuruluşunu vurgulamak ve halkı moralize etmek olarak sayılabilir.

2. Millet sisteminin toplumsal yansımaları neler olmuştur?

  • Cevap: Millet sisteminin toplumsal yansımaları, etnik ve dini grupların kendi içlerinde özerkliklerine izin verilmesi, bu grupların kendi inançlarını ve kültürlerini korumalarına imkan tanınması şeklinde olmuştur.

3. Osmanlı Devleti’nin fethettiği bölgelerde İslam kültürünün de etkisiyle hangi değişimler yaşanmıştır?

  • Cevap: Osmanlı’nın fethettiği bölgelerde İslam kültürünün etkisiyle dil, din, gelenekler ve yönetim yapısında değişiklikler yaşanmıştır. İslam’ın yayılması, yerel kültürlerle etkileşim ve yeni yönetim yapısının kurulması gibi etkiler görülmüştür.

4. Osmanlı’da uygulanan lonca teşkilatının Osmanlı toplum yapısına etkileri neler olmuştur?

  • Cevap: Osmanlı’da uygulanan lonca teşkilatının etkileri, meslek gruplarının düzenlenmesi ve dayanışmasını sağlamış, ürün kalitesini artırmış ve ticaretin düzenli ve adil bir şekilde yapılmasına yardımcı olmuştur. Aynı zamanda lonca sistemi, meslek sahiplerinin eğitilmesine ve yeni yeteneklerin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

5. Osmanlı Devleti’nin kervansaray, bedesten gibi ticari mekânlar inşa etmesinin amaçları nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin kervansaray, bedesten gibi ticari mekanlar inşa etmesinin amaçları, ticaretin ve ekonominin canlanmasını sağlamak, güvenli ve düzenli ticaret yapılmasını sağlamak, kervanlar ve tüccarlar için konaklama ve depolama imkanları sunmak, ticaretin merkezileşmesini teşvik etmek ve vergi toplamak için kullanılmıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!