Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 19

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 19

XI. yüzyılda Anadolu’nun genel görünümü şöyleydi: Bizans İmparatorluğu, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’daki hâkimiyetini büyük ölçüde kaybetmişti. Bizans İmparatorluğu’nda sık sık yaşanan taht kavgalarının da etkisi söz konusuydu. Anadolu’nun doğusunda Ermeni ve Gürcülerle sık sık yaşanan siyasi sorunlar da Bizans İmparatorluğu’nu yıpratan başka bir etkendi. Diğer yandan Bizans-Sasani savaşları yüzünden Anadolu tahribata uğramış, halkın can ve mal güvenliği kalmamıştı.

XI. yüzyıl boyunca süren savaşların dışında, yönetim baskısı ve salgın hastalıklar nedeniyle de Anadolu’nun nüfusu oldukça azalmıştı. Anadolu’daki güvensizlik ortamı nedeniyle ticaret yolları güvenliğini kaybetmiş, tarımsal üretim iyice azalmıştı. Halk daha güvenli gördüğü birtakım kalelere sığınmışsa da buralarda hayat şartları her geçen gün zorlaşmıştı. Anadolu’da yaşayan Ermeniler ve Süryaniler Bizans’ın ağır vergilerinden ve mezhep baskılarından bunalmışlardı. Dolayısıyla Anadolu’da tam bir otorite boşluğu söz konusuydu. Tüm bu sebepler Türklerin Anadolu’yu yurt edinmelerini kolaylaştırmıştır.

XI. yüzyıldan itibaren, Anadolu’daki otorite boşluğundan faydalanan Türkler, kısa sürede Anadolu’ya hâkim oldular.

Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde devlet ve beylik kurdular. Anadolu halkına yönelik adaletli bir politika izlediler. Kimsenin dinine, diline ve inancına müdahale etmediler. Tarım, hayvancılık ve ticaretin gelişmesi için tedbir aldılar. Yapmış oldukları imar faaliyetleri ile Anadolu’yu bayındır hâle getirdiler (Görsel 1.4).

Bizans’ın baskılarından bunalmış olan Anadolu halkı için umut ışığı oldular. Türkler, Anadolu’da önce İznik sonra Konya merkez olmak üzere Türkiye Selçuklularını kurdular. Yine diğer Türkmen beyliklerinden Saltuklular Erzurum’da, Mengücekliler Erzincan ve Divriği’de, Danişmentliler Tokat ve Sivas civarında, Çaka Beyliği İzmir civarında, Artuklular ise Diyarbakır ve Mardin civarında hüküm sürmeye başladılar.

1.2.3. Türkiye İsminin Doğuşu

Anadolu, tarih boyunca birçok isimle anılmıştı. Nitekim XI. yüzyıla kadar Latin ve Arap kaynaklarında Anadolu’ya “Romania” (Romalıların ülkesi) deniyordu. Ancak XI. yüzyıldan itibaren Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeye başlamaları, daha sonra Türkiye Selçukluları Dönemi’nde önce Haçlıların bozguna uğratılması, son olarak da 1176 Miryokefalon Savaşı’nın kazanılması Anadolu’ya Türklerin yurdu anlamına gelen “Turchia” veya “Turkiya” denmesine neden oldu. Dönemin AvrupalI seyyahı Marco Polo (Marko Polo), anılarında Anadolu için “Türkiye” kavramını kullanmıştır. XIII. yüzyıldan itibaren ise AvrupalIlar, Türkistan dâhil Altaylardan Tuna boylarına kadar uzayan ülkeleri “Magna Turchia” (Büyük Türkiye) olarak isimlendirmişlerdir. Aynı zamanda Arap kaynaklarında evvelce Anadolu, “Diyar-ı Rum” ülkesi olarak adlandırılırken XIV. yüzyılda ünlü Arap seyyah İbn-i Batuta, Anadolu için “Berrü’t – Türkiyye el – Mârûf bi Bilâdi’r Rûm” (Rum diyarı diye bilinen Türk toprağı) kavramını kullanmıştır. Yine Mısır, Suriye ve Hicaz’a hâkim olan Memlûklular için birçok müellif, Türkiye Devleti (ed-Devletü’t Türkiyye) ifadesine yer vermişlerdir.

Tartışalım

Anadolu’nun Türkiye olarak adlandırılmasında etkili olan unsurları siyasi, kültürel vb. açılardan arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Avrupalılar ve batılılar, Miryokefalon Savaşı sonunda, Türklerin Anadolu’ya yerleşip tamamen hakim olduklarını ve burada kalıcı olduklarını kabullendiler. Bu sebeple Batılı kaynaklarda bu tarihten sonra Anadolu için, “Türkiye (Turkia)” adı kullanılmıştır. Araplar ve Ortadoğu halkı da bu tarihlerden önce Anadolu için “Beled-i Rum”, “Diyar-ı Rum” ve “Memalik-i Rum” gibi isimler kullanmışlar. Bu tarihlerden sonra onlar da Türklerin Anadolu’da kalıcı olduklarını kabullendiklerinden Anadolu için “Türk Beldesi” ismini kullanmışlardır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!