Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 17

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 17

Oğuz boylarının kendilerine Anadolu’yu hedef seçmelerinde Anadolu’nun İpek Yolu üzerinde yer alması, verimli topraklara sahip olması, iklim ve bitki örtüsünün yaşama elverişli olması etkili oldu. Diğer yandan İslamiyet’in etkisiyle cihat ve gaza geleneğini benimseyen Oğuz boylan, bu dönemde Anadolu’da hüküm süren Bizans İmparatorluğu üzerine önemli akınlar düzenlediler.

XI. yüzyıl başlarında Anadolu’ya yapılan ilk Türk akınları, kalabalık Türk toplulukları tarafından gerçekleştirildi. Boy beyleri öncülüğünde gerçekleştirilen bu seferler belirli bir plan ve disiplin içinde oldu. Anadolu’ya yapılan bu ilk akınların amaçları; Anadolu’yu yakından tanımak, Anadolu’ya kesin yerleşmenin nasıl yapılacağını kararlaştırmak ve Anadolu’da alınması güç olan kaleleri yıpratmaktı. Dolayısıyla bu akınlar Anadolu’ya yerleşmekten ziyade keşif ve ganimet elde etmek amaçlı oldu. XI. yüzyıl ortalarından itibaren Anadolu’ya yönelik Türk akınları daha da sıklaştı. 1040 Dandanakan Savaşı’ndan sonra Oğuz boyları, Horasan’a hâkim oldukları gibi Büyük Selçuklu Devleti’nin temellerini de attılar. Bundan sonra Anadolu’ya yönelik Türk akınları daha düzenli ve etkin bir şekilde yapılmaya başlandı. Bu akınlar artık keşiften ziyade Bizans’ın direncini kırma, fetih ve yerleşme hareketlerine yönelikti. Nitekim Tuğrul Bey Dönemi’nde, Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Pasinler Savaşı’nın kazanılmasıyla Oğuz boyları Bizans sınırına yığıldı, önemli kale ve üsleri ele geçirdi

1071 Malazgirt Savaşı (Görsel 1.2) ise Anadolu’nun Türkleşmesi yönünde bir dönüm noktası oldu. Zaferden kısa bir süre sonra Anadolu’nun büyük bir kısmı Türklerin eline geçti. Bunun neticesinde Oğuz boyları kitleler hâlinde Anadolu’ya gelmeye başladı. Anadolu’ya gelen başlıca Oğuz boyları arasında; Kınık, Avşar, Kayı, Çepni, Iğdır, Saiur, Bayat gibi Türk boylan bulunuyordu. Bu Oğuz boyları Büyük Selçuklu Devleti tarafından Anadolu’nun belirli bölgelerine planlı bir şekilde iskân edildi. Daha sonra Anadolu’da kurulan ilk Türk beylikleri ve Türkiye Selçuklularının faaliyetleri sonucu Anadolu’da Türk hâkimiyeti kalıcı hâle geldi.

Büyük Selçuklu Devleti’nin, Türk boylarını Anadolu’nun belirli bölgelerinde iskân etmesinin sebepleri neler olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Anadolu’yu Türkleştirme politikası için iskan ettirdiler. Böylece Anadolu’da Tarım, hayvancılık ve ticaretin gelişmesi için tedbir aldılar.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!