Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 157

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 157

* Zenginleşen burjuva sınıfı şehirde ayrıcalıklı bir konuma geldi, soyluların topraklarını satın alarak nüfuzunu daha da arttırdı.
* Avrupa’dan Amerika’ya (Görsel 5.25) ve keşfedilen diğer bölgelere göçler oldu. Amerika’da çalışacak insan gücünü sağlamak amacıyla Afrika’dan yerliler getirildi. Ancak Avrupa’dan Amerika’ya gelenler, bölgedeki yerli halka (Aztek, Maya, İnka, Kızılderililer) oldukça zalimane davrandılar. Ülkelerini yağmaladılar, medeniyetlerini yıktılar.
* Amerika ve diğer bölgelerden Avrupa’ya ham madde ile çok miktarda altın ve gümüş geldi. Böylece Avrupa’nın ekonomisi güçlenmeye başladı.
* Hristiyanlık, keşfedilen bölgelerde yayılma imkânı buldu. Ancak Katolik Kilisesi’nin öğretileri sarsıntıya uğradı (Dünya’nın yuvarlak olmadığı gibi.). Kiliseye güven azaldı.

Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkileri

* Coğrafi Keşifler sonucunda Akdeniz limanları ile İpek ve Baharat Yollarının önemini kaybetmesi; Osmanlı Devleti’nin gümrük gelirlerinin azalmasına, dolayısıyla da ekonomisinin gerilemesine neden oldu.
* Coğrafi Keşifler sonucu Avrupalılar, keşfettikleri bölgelerdeki değerli madenleri (altın ve gümüş gibi) Avrupa’ya taşıdılar. Bir süre sonra bu değerli madenlerin Osmanlı topraklarına girmesi, Osmanlı para birimi akçenin değer kaybetmesine neden oldu. Eşya ve mal fiyatları arttı. Bu durum Osmanlı ülkesinde enflasyona yol açtı.

Yorumlayalım

Coğrafi Keşiflerle at başı giden sömürgeleştirme siyaseti, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında yaşayan insanların ve devletlerin varlıklarına acımasızca varlıklarına el koymaya dayanmaktaydı^…) Günümüz Batı uygarlığının XV. yüzyılla birlikte yükselişe geçip dünyaya egemen olmasının altında, yeni yerlerin keşfedilip yağmalanması, Afrika’dan milyonlarca insanın köleleştirilmesi, hastalık ya da katliamlarla yerli halkların sayılarının inanılmaz ölçülerde azalması, yerlilerin maden ocaklarında ve plantasyonlarda zorla veya çok düşük ücretlerle çalıştırılması da yatmaktaydı.(…)

Sömürgeciler, kendilerini uygarlığın ve bilimin temsilcisi görerek sömürgelerde yaşayan insanlara bulundukları “aşağılık durumdan kurtarmak, onları da uygarlaştırarak geri kalmışlığı ortadan kaldırma düşüncesiyle” hareket ettiler. “Uygarlaştırmaya bile değmeyecek” kabileleri de soykırım ve katliamlarla neredeyse tamamen ortadan kaldırdılar. Bu düşüncelerine karşı çıkan yerli halkları da barbar ve suçlu ilan ettiler. Sömürgeci hukuklarını da bu “uygarlaştırıcı” zemin üzerinde kurdular. İngilizler 1871 yılında çıkardıkları “Suçlu Kabileler Kanunu” ile kendilerine karşı gelen toplulukların bütün üyelerini suçlu ilan etmeye başladılar.

Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalıların yapmış oldukları faaliyetleri insan hakları açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupalılar, insan hakları açısından büyük ihlallere yol açmışlardır. Bu keşifler sırasında Amerika, Afrika ve diğer bölgelerdeki yerli halklara zulmetmişler, soykırımlar yapmışlar, köle ticareti başlatmışlar ve yerli halkların haklarına saygı göstermemişlerdir. Bu süreç, insan haklarına büyük zarar vermiş ve on yıllarca sürecek olan sömürgecilik dönemine yol açmıştır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!