Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 146

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 146

5.5.2. Osmanlı Devleti’nin Doğu da Hâkimiyet Kurma Çabaları

XVI. yüzyıl başlarında, Safevilerin Anadolu’daki Şii propagandalarına yeniden başlamaları ve Doğu’da Osmanlı egemenliğine zarar vermeleri Osmanlı-Safevi ilişkilerinin yeniden bozulmasına neden oldu. Bu gelişmeler karşısında Kanuni 1534’te İstanbul’dan harekete geçti. İlk olarak Halep’e yönelen Kanuni, 28 Ekim 1534’de şehre girdi. Ardından da Tebriz ve Bağdat’ı ele geçirdi (Harita 5.6). Ancak Osmanlı Devleti’nin buralardan çekilmesinden bir süre sonra Safeviler bu yerleri tekrar ele geçirdi.

1547 yılında Safevi Devleti’nde taht kavgaları yaşanıyordu. Bu durumdan faydalanmak isteyen Osmanlı Devleti, İran üzerine sefer hazırlıklarına başladı. Nisan 1548’de ordusuyla harekete geçen Kanuni Sultan Süleyman, 27 Temmuz 1548’de Tebriz’i yeniden ele geçirdi. Ancak kışın yaklaşması ve Batı’da Avusturya tehlikesinin belirmesi üzerine Osmanlı Devleti bir kez daha geri çekilmek zorunda kaldı. Bunu fırsat bilen Safevi hükümdarı Şah Tahmasp Tebriz’i yeniden ele geçirdi.

1553 yılında ise Osmanlı ordusunun Avrupa’da bulunmasını fırsat bilen Şah Tahmasp, Osmanlı sınırlarını yeniden tehdit etmeye başladı. 1553 Temmuz’unda Kars Ovası’na gelen Kanuni, Şah Tahmasp’a bir mektup yazarak kendisini savaşa davet etti. Fakat Şah, Osmanlı Devleti ile savaşmaya cesaret edemedi. Kanuni Amasya’ya ulaşınca Şah’ın elçisi buraya gelerek barış istedi. Neticede 29 Mayıs 1555’te Safevi Devleti ile Osmanlı Devleti arasında “Amasya Antlaşması” imzalandı. Bu antlaşmaya göre Tebriz, Erivan, Bağdat, Irak ve Doğu Anadolu Osmanlı Devleti’ne bırakıldı. Osmanlı Devleti ile İran arasındaki bu ilk resmî antlaşma sonucunda Anadolu’nun doğu ve güney doğusunda sınır güvenliği sağlandı. Bu anlaşma 1578 yılına kadar devam etti.

Osmanlı Safevi mücadeleleri, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki faaliyetlerini nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı-Safevi mücadelesi, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki faaliyetlerini sınırlayabilirdi. Bu mücadele, Osmanlı Devleti’nin Doğu’daki kaynaklarını ve enerjisini tüketerek Avrupa’daki askeri hareket kabiliyetini azaltabilirdi. Aynı zamanda savaşın yoğunluğu, Batı’daki Habsburg tehdidine odaklanma fırsatını azaltabilirdi.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 146 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!