Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 133

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 133

İstanbul, tarih boyunca birçok devlet ve hükümdar tarafından kuşatılmışsa da alınamadı. Ancak bu fetih 21 yaşında genç bir Osmanlı padişahına nasip oldu. İstanbul, her ne kadar zorlu bir süreç sonrasında fethedilmişse de bu fetihte II. Mehmet’in idealleri, karakteri, vizyonu ve ilme verdiği değerin payı büyük oldu.

Yorumlayalım

FATİH SULTAN MEHMET

İstanbul’un Fatihi II. Mehmet, Osmanlı padişahları arasında karakteri, vizyonu, ilme verdiği önemle de ön plana çıkmış, birçok bilimsel faaliyetin gelişmesine öncülük etmişti.(…) Din felsefesi meselelerine de aşina olan Fatih Sultan Mehmet’in coğrafya, matematik, astronomi ilimlerine özel bir ilgisi vardı. Çeşitli ilimleri tahsil için uzmanları kendisine hoca tayin ederdi. Bunlar her gün belli saatte gelip ona ders okuturlardı. Hocazâde Muslihuddin, Molla Güranî, Molla İlyas, Siraced- din Halebî, Molla Abdülkadir, Haşan Samsunî, Molla Hayreddin hocalarındandır. Başlangıçta Akşem- seddin’in de onun üzerinde büyük tesiri olmuştu. Fatih’in Arapça ve Farsçaya vâkıf olduğuna şüphe yoktur. İç oğlanlarıyla saray çevresi Rumca ve Slavcayı öğrenmesine elverişliydi. Fatih Arabistan ve İran’da devrinin büyük ulemasını tanır, onları kendi ülkesine getirtmeye çalışırdı.(…)

Fetihten sonra İstanbul’da sekiz kiliseyi (bu arada Zeyrek Medresesi) medrese hâline getirdi, Ayasofya Medresesini açtı. 875’te (1470) kendi camisi etrafında ünlü Semaniye Medreselerini yaptırdı. Kendisi medreseleri bizzat teftiş eder, dersleri dinler ve ödül verirdi. Sarayda, seferlerde, yolda, sünnet düğünü gibi toplantılarda ilmî tartışmalar yaptırırdı.(…)

Çeşitli kaynaklar Fatih’in felsefeye ilgisini belirtir. Fatih, Amiroutzes ile felsefî konuşmalar yapardı; “Zira sultan en keskin zekâlı feylesoflardan biridir.” (Kritovoulos, s. 177). Amiroutzes, Ali Kuşçu, Geor- gios Trapezuntios, Hocazâde gibi Doğu’yu ve Batı’yı temsil eden devrin büyük zekâları onun huzurunda birleşiyordu.(…) Fatih Batı kültürünü ve Hristiyan dinini de anlamaya çalışmıştır. Patrik Genna- dios İtikadnamesi’ni onun için yazdığı gibi Georgios Trapezuntios, Hristiyanlık ve İslamiyet arasında esaslı fark olmadığı ve bu iki dinin uzlaştırılması suretiyle Fatih’in bütün milletleri idaresi altında toplayabileceği iddiasında idi.

Fatih’in 1461’den beri resmini yaptırmak için İtalya’dan ressam istediği bilinmektedir. Nihayet ünlü Venedikli ressam Gentile Bellini gelmiştir (Görsel 5.4). Bellini aynı zamanda yeni sarayın duvarlarını Rönesans üslubu fresklerle süslemiştir. Fatih, Trabzonlu Rum âlimi Amiroutzes ile oğluna Batlamyus’un kitabını Arapçaya tercüme ettirmiş ve bir dünya haritası yaptırmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği ve vizyonu Osmanlı Devleti’ne ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir?

  • Cevap: Fatih Sultan Mehmet’in geniş vizyonu ve ilme verdiği önem, Osmanlı Devleti’nin bilimsel, kültürel ve mimari alanda büyük gelişmeler kaydetmesini sağlamış, ayrıca İstanbul’un fethiyle başkent bir dünya şehri haline gelmiş ve Osmanlı Devleti’nin prestiji artmıştır. Onun yönetiminde, Osmanlı Devleti hem doğu hem de batı bilim ve kültürleriyle etkileşimde bulunarak, medrese eğitimi, sanat ve mimari gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!