Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 131

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 131

Doğu Roma İmparatorluğu’nun ve Ortodoksların merkezi İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarının kesiştiği yerde bulunması ve Boğaz’dan geçişi denetleme imkânına sahip olması yüzünden son derece önemli bir konumdaydı ve çok iyi korunuyordu. Bu yüzden İstanbul, tarih boyunca başta Türkler ve Araplar olmak üzere birçok millet tarafından kuşatılmasına rağmen alınamamıştı.

Osmanlılar Dönemi’nde Bizans, Türklerin batıya ilerlemesini engellemek için çeşitli yollara başvurdu. Avrupalıları kışkırtarak Haçlı Seferleri düzenlettirdi. Osmanlı aleyhine Macarlar ve Karamanoğulları ile ittifak kurdu. Şehzadeler arasındaki taht mücadelelerine müdahale ederek Osmanlı merkezî otoritesini zayıflatmaya çalıştı.
Osmanlı Devleti, Anadolu ve Rumeli’de büyük ölçüde hâkimiyet kurmasına rağmen Bizans yüzünden toprak bütünlüğünü tam olarak sağlayamıyordu. Bu yüzden Rumeli’ye asker sevkiyatında sıkıntı yaşıyordu. Diğer yandan İstanbul’un kara ve deniz ticaret yolları üzerinde olması ekonomik yönden Osmanlı Devleti’ni cezbediyordu. Ayrıca genç padişah II. Mehmet İstanbul’u alarak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) övgüsüne mazhar olmak istiyordu.

5.2.2. İstanbul’un Fethi İçin Yapılan Hazırlıklar

II. Mehmet, İstanbul’un fethi için saltanatının ilk yıllarından itibaren hazırlıklara başladı. Bu amaçla ilk olarak Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nı (Boğazkesen) yaptırdı. Böylece hem Türk askerlerinin Rumeli’ye geçişini kolaylaştırmak hem de Bizans’a Karadeniz’den gelebilecek yardımlara engel olmak istiyordu. Anadolu’dan gelebilecek bir tehlikeyi önlemek amacıyla Karamanoğullarıyla bir antlaşma yaptı. Rumeli’den gelebilecek tehlikelere karşı da Mora ve Arnavutluk üzerine kuvvetler gönderdi. Ayrıca Edirne’de “şahi” adı verilen büyük toplar döktürdü. 400 parçalık bir donanma oluşturdu.

5.2.3. İstanbul Kuşatması

İstanbul’un fethi için gerekli hazırlıkları yapan II. Mehmet, 5 Nisan 1453’te ordusuyla Edirne’den hareket ederek (Görsel 5.2) İstanbul önlerine geldi. Türk-İslam geleneği icabı kentin savaşsız teslimini istediyse de Bizans İmparatoru bu teklifi reddetti. Kuşatma 6 Nisan 1453’te, “şahi” toplarının ateşlenmesiyle başladı ancak başlangıçta başarılı olamadı. Çünkü tekerlekli kulelerle surlara yapılan saldırılar, Bizanslıların karada

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!