Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 126

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 126

C. Aşağıda verilen ifadelerin başına doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (D) Osmanlı Devleti’nde kazaskerler ilmiye sınıfı içinde yer almaktadır.
2. (Y) Hoca Ahmet Yesevî, kurmuş olduğu “Mevlevilik Tarikatı” ve öğretileri ile tüm insanlığa kucak açmıştır.
3. (D) Türk dünyasının yetiştirmiş olduğu en önemli isimlerden biri olan Uluğ Bey, özellikle astronomi alanında yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla büyük nam kazanmıştır.
4. (Y) Osmanlı Devleti’nde evlenme, boşanma, vakıf kurma, kiralama, vekâlet verme, alım satım gibi işlemleri karara bağlama gibi konulardan “subaşı” sorumludur.
5. (D) Mobilyada belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş sedef vb. süs maddeleri yerleştirilerek yapılan süsleme sanatına “kakmacılık” denir.

Ç. Aşağıdaki noktalı yerlere uygun ifadeleri yazınız.

  • Cevap:

1. Osmanlı Devleti’nde, ahşap işçiliğiyle uğraşan sanatkârlara neccar güzel yazı yazma sanatı ile uğraşanlara ise hattat denirdi.
2. Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının Divân’daki temsilcileri kazasker ve şeyhülislam ; taşradaki temsilcisi ise kadı idi.
3. Piri Türkistan olarak anılan Hoca Ahmet Yesevî Divan-ı Hikmet adlı eseriyle Türk ve İslam dünyasına manevi yönden büyük katkı sağlamıştır.
4. Osmanlı Devleti’nde kalemiye sınıfı idari ve mali işlere bakardı.
5. Fikirlerini “Makalat” adlı eserinde toplayan Hacı Bektâş-ı Velî ile dergâhını Konya’da kurmuş olan Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi Anadolu halkını öğretileriyle aydınlatmaya çalışmışlardır.

D. Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Akşemseddin’in Türk ve İslam dünyasına bilimsel açıdan katkıları nelerdir?

  • Cevap: Akşemseddin, tıp ve tasavvuf alanlarında önemli çalışmalar yaparak, mikroorganizmaların varlığını öne sürmüş ve Türk-İslam dünyasındaki bilimsel düşünceye katkıda bulunmuştur.

2. Osmanlı fetihleri sonucu Rumeli’deki toplum ve şehir yapısında ne gibi değişiklikler yaşanmıştır?

  • Cevap: Osmanlı fetihleri sonucunda, Rumeli’deki şehirlerde Türk-İslam mimarisi ve kültürel etkiler gözlemlenmiş, yeni idari ve sosyal yapılar oluşturularak bölgelerin ekonomik ve sosyal dokusu yeniden şekillenmiştir.

3. Osmanlı Devleti’nde medreselerin eğitim sistemine katkıları nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde medreseler, ilim ve fikir hayatının merkezleri olarak bilim, felsefe ve din alanlarında eğitim vermiş, bilimsel ve fikri gelişime katkı sağlamıştır.

4. Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfı hangi görevleri üstlenmiştir?

  • Cevap: İlmiye sınıfı, Osmanlı Devleti’nde dini, hukuki ve eğitim alanlarında görev alarak, dini yorumlama, hukuki kararlar verme ve toplumu eğitme görevlerini üstlenmiştir.

5. Hacı Bayrâm-ı Velî, hangi öğretileri ile Anadolu’nun İslamlaşmasına ve Anadolu’da toplumsal huzurun sağlanmasına katkıda bulunmuştur?

  • Cevap: Hacı Bayrâm-ı Velî, tasavvufi öğretileri ve halka yönelik anlayışlı yaklaşımı ile Anadolu’nun İslamlaşmasına ve toplumsal huzurun sağlanmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!