Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 110

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 110

I. Murad Dönemi’nde ise yine Bursa’da “Hüdavendigâr Medresesi” hizmete girdi. Sonraki Osmanlı padişahları da (I. Bayezid, I. Mehmet ve II. Murad, Fatih, II. Bayezid, Kanuni) Bursa, Edirne ve İstanbul’da birçok medrese inşa etti. Bunlar arasında Fatih’in yaptırmış olduğu “Sahn-ı Seman Medresesi”, dönemin en iyi ve yüksek dereceli eğitim kurumu niteliğinde idi. Daha sonra Kanuni de “Süleymaniye Medresesini yaptırdı. Medreselerde birçok âlimin öncülüğünde eğitimini tamamlayanlar müftü, kadı, doktor, astronom, müderris (öğretmen) oldu.

OSMANLILARDA İLİM-OSMANLI MEDRESELERİ

İstanbul’un fethini müteakip Fatih Sultan Mehmet, ismini onun tarafından inşa ettirilmiş külliyeden alan bugünkü Fatih semtinde bir medrese yaptırmıştır.(…) Külliyenin müştemilatında iki minareli ve bir şerefeli cami ile iki tarafında sekiz medrese yaptırılmış (Sahn-ı Seman veya Semaniye Medreseleri), ayrıca bunlara talebe yetiştirmek için de bu medreselerin arkasında “tetimme” ismi verilen sekiz medrese daha inşa edilmiştir (Görsel 4.17). Külliyede bunlardan başka misafirlerin hayvanları için ahırlar, bir imaret, aşhane, darüşşifa denen bir hastane, bir muallimhane, bir kütüphane, ders okutmaya mahsus darütta’lim ve iki hamam bulunmaktaydı. Bu külliye içinde kayıtlardan anlaşıldığına göre vakıf suretiyle bir sıbyan mektebi de tesis edilmiştir.(…)

Medreselerin her birinin on dokuz odası ve her medresenin bir müderrisi bulunmaktaydı. Müderrislere ellişer akça yevmiye tahsis edilerek ayrıca beşer akça yevmiye ile birer de muîd (asistan) verildi. Her medresenin odalarına ikişer danişment (talebe) konuldu. Bunlara vakıftan ikişer akça yevmiye ile imaretten ekmek ve çorba tahsisi kararlaştırıldı.

Metinden hareketle Osmanlı medreseleri hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı medreseleri, geniş bir külliye sistemi içerisinde yer alarak hem eğitim-öğretim hem de sosyal hizmetler sunmuştur. Medreselerde müderrisler ve danişmentler (talebe) için belirli miktarda maaş ve yiyecek tahsisatı sağlanarak, eğitim süreci desteklenmiş ve bu kurumlar, ilim ve bilgi merkezleri olarak önemli bir işlev görmüştür.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!