Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 108

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 108

Kalemîye (Sivil Bürokrasi): Genelde idari ve mali işlere bakarlardı. Divândaki temsilcileri Anadolu ve Rumeli defterdarları ile nişancı idi (Görsel 4.14). Nişancı aynı zamanda sivil bürokrasisinin ve bu bürokraside çalışan görevlilerinin de başyöneticisiydi. Nişancıya bağlı olan reisülküttap ise divân kâtipleri ve kalemlerinin şefi konumundaydı. Kalemiye sınıfı içerisinde yer alan memurların çalıştığı bürolara “kalem”, bürokratlara (büro amirleri) “hacegân”, memurlara “kâtip”, kalem bürolarında yazı işlerine yeni başlayan kişilere ise “şakird” denirdi. Kalemiye sınıfının; devletin yazı işlerini yürütme, mali kayıtları ve arazi kayıtlarını tutma, divândan çıkan fermanlara bakma, tercüme işleri, elçilerle görüşmelerin sağlanması, rütbe ve nişan gibi bürokratik görevleri vardı. Yine devletin iç ve dış yazışmaları ile ilgili kayıtların tutulması da kalemiye sınıfının görevleri arasındaydı. Kalemiye sınıfı üyelerine bu hizmetlerinin karşılığında tımar ve zeamet dirlik olarak tahsis edilmişti.

Kalemiye sınıfı (Görsel 4.15) yazma ve derleme biçimleri, belge oluşturma yöntemleri gibi konularda zamanla gelişerek kapsamlı hâle gelmişlerdir. Böylelikle kalemiye mensupları, Arapça ve Farsça dilleri, devlet kanunları, tarih ve coğrafya gibi çeşitli alanlarda geniş kapsamlı bilgi içeren bir eğitimle yetişmeye başlamışlardır.

Hazırlık

İbn-i Haldun’un “Kılıç ile kalem, yani devletin askerî ve mülki teşkilat ve memur kadroları, devlet sahibinin devleti idare edebilmesi için bir vasıta ve alettir. O bu iki kuvvetin yardımıyla devletini idare eder. Bununla beraber devlet, ilk kuruluş ve hazırlık çağında mülki ve idari kurullardan ziyade ordu teşkilatına muhtaçtır.” sözlerinden hareketle kalemiye ve seyfiye sınıfının önemi hakkındaki düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

  • Cevap: İbn-i Haldun’un bu sözleri, kalemiye ve seyfiye sınıfının devlet idaresindeki merkezi rolünü vurgular. Seyfiye sınıfı, devletin ilk kuruluş ve hazırlık aşamalarında, dış tehditlere karşı korunma ve iç düzenin sağlanmasında kritik öneme sahiptir. Öte yandan, kalemiye sınıfı, devletin mülki ve idari işlerini düzenleyerek, uzun vadede devletin sürdürülebilir ve düzenli bir şekilde işlemesini sağlar. Her iki sınıf da, devletin efektif ve düzenli bir şekilde idare edilmesi için vazgeçilmezdir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!